Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO: Inte jämställt att dricka lika mycket

Annons

Få områden har varit mera präglade av gamla fördomar än frågan om vad kvinnor klarar av jämfört med män. Det mesta har dock kommit på skam.

Därför är det klokt att vara misstänksam när någon påstår att det finns skillnader i "prestanda".

Men det finns skillnader som inte kan viftas bort. Hur hett man än eftersträvar jämställdhet kan man inte komma ifrån

åtminstone en biologisk sanning. Kvinnokroppen är inte rustad att "ta hand" om lika stora doser av alkohol som manskroppen.

Kvinnor/flickor står för en stor del av den dramatiska ökningen av alkoholkonsumtionen i Sverige under de senaste 10-15 åren.

Sammantaget dricker visserligen män dubbelt så mycket som kvinnor, men det är en klen tröst. Kvinnor dricker allt mer och det är svårt att förutsäga vilka konsekvenser det får på

sikt för enskilda kvinnor, för vården, för samhällets kostnader.

Flickors drickande har gått allt längre ner i åldrarna. Barn är inte mogna att hantera en beroendeframkallande drog - om man nu någonsin blir det. Det är väl dokumenterat att tidig alkoholdebut ger ökad risk för missbruk längre fram i livet. En berusad flicka blir dessutom lättare offer för den som vill utnyttja hennes avtrubbade omdöme eller rent av hjälplöshet.

Utslagna 14 åriga flickor väcker alltid oro och det

har gjorts insatser som sakta tycks ge resultat i form av minskande ungdomsfylleri.

Inte lika uppmärksammat är den höga alkoholkonsumtionen bland flickor i gymnasiet eller unga kvinnor på högskolor och universitet. Om unga kvinnor får dryckesvanor som går ut på att matcha de manliga kompisarna så är det illavarslande.

Unga kvinnor är målgrupp för de nya "förföriska" dryckerna. Med ny smak och färg ger den så kallade alkoläsken ett oskyldigt

intryck. Det är en allt igenom cynisk produkt med ett syfte: att hitta nya målgrupper för profiten på alkohol. Till råga på allt tror nog också många föräldrar att alkoläsken "inte är så farlig", men den är tveklöst en inkörsport till drickandet.

Den mest påtagliga förändringen i kvinnors alkoholbruk är dock vardagsdrickandet bland medelålders och äldre kvinnor, så kallade 50 +. Allt ifrån välutbildade kvinnor med bra jobb till änkor som tröstar sig med en bag-in-box. Boxen på köksbänken gör det svårt att hålla koll på drickandet. Både forskare och kvinnoorganisationer har sagt att det enda rätta vore att ta bort lådvinet, men det är nog en fåfäng förhoppning.

På årets kvinnodag den 8 mars vill vi lyfta en kvinnofråga som inte uppmärksammas så ofta. Om man tror att det är

jämställdhet att dricka ifatt männen så kan det bli dyrköpt. Det är inte i statistiken över skrumplever, rattfylla och socialutslagning som jämställdheten nås.

Det finns tydliga kvinnoperspektiv på alkoholen. Och då har vi ändå inte tagit upp hur kvinnorna drabbas också av männens alkoholbruk på många sätt - inte minst därför att alkohol utlöser våld.

Maj-Lis Lööw

före detta statsrådordförande IOGT-NTO Södermanland

Per-Erik Lundberg

kriminalkommissarie

ordförande IOGT-NTO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons