Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak förr och nu

Annons

År 1989, besökte jag Irak. Jag hade då läst boken Det lyckliga Arabien av Thorkild Hansen. Till skillnad från mina tidigare besök hade jag tre skäl för ett annorlunda besök. Jag ville upptäcka landet på samma sätt som den danske vetenskapsmannen Carsten Niebuhr gjort.

Till min kontaktman Camille Zaza, en hederlig och pålitlig kristen, talade jag om mina planer. Han tyckte det var dumt. Jag påminde honom om mitt arbete att träffa beslutsfattare i Abadan i Iran, Basra, Al-Amara för att slutligen komma till Bagdad.

Trots sina råd hyrde Camille en guide och en vakt åt mig. Det hade rått krig i åtta år men trots detta fungerade landet normalt. Det kryllade av soldater. En del infrastruktur var sönderbombad, annars såg floden och dess stränder ut som Niebuhr såg dem 1675: "Floden låg stelnad mellan bergen?Färden upp i landet genom årtusendena som bär på ruiner efter anabasis,sumerer, assyrier, kassiter, hettiter, seleukider, sassanider, Alexander och Darius och många fler?"

Äntligen kom jag till Bagdad. Staden, som grundades 762 på västra stranden av den väldiga floden Tigris av kalifen Al-Mansour från Abbasidernas dynasti, blomstrade på några år och blev ett vetenskapscentrum dit folk från alla länder sökte sig. Under Abbasidernas tid rådde full religiös frihet och ordet var fritt i alla ämnen. Man får tacka den kloka drottningen Zubeida. Medan hennes man kalifen Haron Al-Rachid ägnade sin tid åt de 200 konkubinerna och att regera var Zubeida upptagen med andra projekt.

Zubeida, smörklick, vars mor var en prinsessa från Yemen, fick tidigt en gedigen utbildning av privata lärare. Hon introducerades i hovet av sin moster Khaizuran och mor Salsala, byggde universitet och skolor, fontäner, avlönade över 3000 vetenskapsmän, såg till att grekiska böcker översattes till arabiska, utvecklade konsten, anlade trädgårdar och fungerade som mecenat för poeter och författare.

Till sin hjälp hade hon flera tusen skrivare, översättare hämtades från Grekland, Frankrike, Tyskland, Venedig med mera. Det hade ingen betydelse om de var kristna, judar eller anemister. Av säkerhetsskäl byggdes palatsen i ringform med en moské, gator, trädgårdar och skolor. Staden utvecklades som en rund tårta med många hus utan fönster, trånga gränder.

Vad ser man när man kommer till Bagdad på sommaren 2005? Överallt ruiner som på medeltiden när mongolerna ockuperade landet. I Bagdad finns det 120000 föräldralösa och gatubarn. Elektricitet och vatten är ransonerade. Över 60 procent av de unga männen är arbetslösa.

Vilken kulturbrytning, när tv visar cowboyfilmer. På "Bagdad Theater Pub" har man följande program för september 2005: Star Wars, episod III, The Island samt Batmans begins. Pubar och spritkaféer som Equinox Festival växer som svampar ur jorden.

Det värsta som hänt Irak för- utom Armageddon är förlusten av dess museum. Över 4000 föremål av olika åldrar (från 4500 före Kristus till modern tid) och kulturer har stulits, betydelsefulla arkeologiska utgrävningsplatser har vandaliserats och plundrats.

Gigantiska sociala förändringar är väl synliga överallt. Majoriteten av kvinnor går klädda som i Iran, är det demokrati? Korruptionen slår alla rekord. Det finns inget ljus på gatorna. Banditismen tilltar för varje dag, speciellt den som riktas mot kvinnor.

De blir misshandlade, får svavelsyra i sina ansikten, blir våldtagna och mördade. Ingen polis, advokat eller domare bryr sig om sådana fall. Ayatollan Sistani har en privat armé på 45000 utbildade soldater och kurderna förfogar över 60000. De som styr är korrumperade. Iyad Allawi, före detta premiärminister, stod på CIA:s avlöningslista, Ahmed Chalabi, vice statsminister, har f örskingrat över 2 miljoner kronor för citybank i Amman och fick varje månad en check på 600000 kronor från CIA och en hel del från Iran.

Parlamentet då? De som har rena händer räknas på en hands fingrar. Konventionen tvingar kvinnorna att klä sig som i Iran eftersom den enda lagen är charian.

Abdel Zgaia

Källor till historiska fakta är från verk av : Yakubi, Mukaddasi och Abou Nawas från 750-talet, Ibn Khaldon, André Clot.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons