Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Is viktigare än hall

Annons

Vallmorinken i Kolbäck ligger på en vattentäkt och kan inte längre användas för ishockey. Miljörisken är för stor. Och visst är en kommunal uppgift att hjälpa till med att få fram fritidsanläggningar. Inte minst handlar det om att ta vara på det enorma engagemang och intresse som finns genom föreningen Kolbäck AIF:s verksamhet.

Men i stället för att prestigelöst i samtal med Kaif lösa detta har den socialdemokratiska kommunledningen gått på pumpen. Snabbt såg de en chans att skaka liv i sitt eget gamla vallöfte om ishall i kommunen. Sedan föreslog de att ishallen skulle byggas i Hallstahammar, inte i Kolbäck. Det gjorde att kommunfullmäktige inte såg någon annan utväg än att skicka tillbaka ärendet.

Hallstahammars kommun har under åren hjälpt idrottsföreningar att lösa sina lokal- och anläggningsfrågor och som samtidigt tillföra samhället i stort värdefulla tillgångar. Tennisklubben fick kommunal borgen för lån till sin tennishall i Valstalund. Ridklubben köpte Björks Buss garage och byggde om till ridhus och kommunen hjälpte till med borgen. Strömsholms Golfklubb fick kommunal borgen för sin niohålsbana i Mölntorp.

I sin verksamhet ska en kommun följa den så kallade likställighetsprincipen, att kommunen ska behandla människor likvärdigt. I alla tre fallen har föreningar tagit ansvar för lösandet av sina anläggningsproblem och fått rätt likartade stöd av Hallstahammars kommun. Men när det gäller att ersätta Vallmorinken i Kolbäck med en ny anläggning har den nuvarande majoriteten i kommunen handlat annorlunda. De har sagt att det ska byggas en ishall i stället för isbanan och att kommunen ska bygga den.

Anläggningskostnaden skulle sannolikt hamna över 20 miljoner kronor. Sedan tillkommer driften. Samtidigt finns stora behov i äldreomsorgen och skolan. Dessutom vill de att ishallen ska ligga i Hallstahammar. Detta trots att Kaif sagt att de inte kräver en ishall utan vill ha hjälp med en isrink.

Hallstahammars kommun borde även utgå från berörda föreningars efterfrågan och behov. Kommunen bör hjälpa till med val av plats, passande villkor för markupplåtelse (om det rör kommunens mark), hjälp vid planering och tillståndshantering. Finansiellt stöd med kommunal borgen för lån bör även Kaif kunna räkna med och tillsammans med egna insatser räcker det nog till rätt mycket is på någon annan plats i Kolbäck än just där den gamla banan ligger.

Kanske finns plats på gärdet norr om Vallmogatan? Kanske kan man arbeta vidare med rinken vid gamla Kyrkskolan? Kanske finns någon annan lösning? Kommunen bör alltså i likställighetens anda stödja föreningen, inte diktera villkoren och alldeles i onödan ta på sig ekonomiskt ansvar. Det är viktigare med is än en ishall.

Den nuvarande kommunledningens försök att i slutna rum lösa frågan har havererat. Det socialdemokratiska ledarskapet är uttömt. Kristdemokraterna vill se en isrink. Men tyvärr får nog de tjejer och killar som använder Vallmorinken vänta på det till efter valet.

Roy Cederbäck, Torsten Lindström, Birgitta Johansson, Jan Barklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons