Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israels och USA:s hyckleri

Annons

Bortom alla ord tränger de hemska bilderna från byn Qana i Libanon in i våra hem denna söndagsmorgon. Inte ens journalister från olika länder som förmedlade nyheten om nattens israeliska massaker kunde hålla sig från att gråta över barbarismens gärningar.

Facit från denna massaker: 55 dödade civila varav hälften barn i skyddsrummet. Offren skulle ändå ha dödats på vägen om de hörsammade Israels maningar genom flygblad att fly.

Qana, massakern som drabbar hela Libanons befolkning, får nu ställa sig i raden av tidigare kända folkmord: Jenin, Sabra, Shatila, Fallujah, Hanoi, Treblinka, Oradour, Hiroshima, Nagasaki med flera.

Israels handlande är bortom människans logiska tänkande. Som ögonvittne till Israels bombningar av Libanon har jag sedan hemkomsten kommit till slutsatsen att Israels och USA:s gemensamma krigföring inte har någon annan förklaring än hämnd.

Vi minns väl när Hizbollah gav Israel och USA varsin örfil tidigare. Det var dels under Israels invasion av Libanon 1982 som Hizbollah tvingade bort ockupanterna och dels när man under inbördeskriget i Libanon tvingade bort USA:s marin med över två hundra dödade genom en självmordsattack.

Vad tänker Israels anhängare på nu? Vilken retorik hjälper? Vilka argument kan rättfärdiga detta pågående folkmord? Är det befogat att dra slutsatsen att anhängare av staten Israel också är anhängare av de illdåd som Israel begår?

För att kunna svara på dessa frågor bör vi svenskar sätta oss själva i offrens ställe. Alltså, hur skulle vi som svenskar agera om det som drabbar Libanon skedde här i vårt Sverige? Vilka rättigheter har vi själva om en del av Sverige ockuperas? Hur ska vi agera om en främmande makt tillgriper våld och fängslar svenska medborgare och håller dem fängslade utan rättegång i åratal?

Nog är det hyckleri av Israel och USA att rättfärdiga det pågående folkmordet genom att hänvisa till att en FN-resolution om bland annat avväpning av Hizbollah inte har respekterats. Samma Israel och USA har ju under årens lopp betraktat FN som en fientlig organisation och knappast någon konflikt har diskuterats i FN med så många resolutioner som Palestinafrågan.

Förr eller senare upphör angreppet på Libanon. Landet kommer att byggas upp igen med rasande fart. Frågan vi har framför oss är vilken syn vi ska ha på USA efter detta? Kan vi eller vill vi glömma?

Fayad El-Natour

Nog är det hyckleri av Israel och USA att rättfärdiga det pågående folkmordet genom att hänvisa till att en FN-resolution om bland annat avväpning av Hizbollah inte har respekterats, skriver Fayad El-Natour, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons