Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

J Eklund (S): Värderingarna viktiga i kyrkovalet

På söndag är det kyrkoval. Precis som alla andra val handlar kyrkovalet om värderingar.

Annons

Vilka värderingar ska vara vägledande för kyrkan de närmaste åren och vilka frågor är viktiga?

Ekonomin är en viktig utmaning. Jobbkrisen sätter tydliga spår med minskade inkomster även i kyrkan. Samtidigt växer behovet av kyrkans verksamhet till följd av samma jobbkris.

Då blir det ännu viktigare vilka värderingar som avgör hur pengarna ska användas. Vi socialdemokrater vill satsa på kyrkans kärnverksamheter. Barnen, de unga och de mest utsatta kommer först.

Efter kyrkovalet ska kyrkomötet säga ja eller nej till att även viga samkönade par. Då gäller det att ta ytterligare ett steg på vägen mot ett samhälle där alla människor har lika värde. Därför har vi socialdemokrater sagt ja sedan länge.

Vi menar att kyrkan ska lyfta fram kärleken i alla former av relationer. Kyrkan ska varken döma eller fördöma. Att lova inför Gud att man ska älska varandra är dessutom bland det finaste man kan göra som kristen. Samtidigt vet vi att andra kyrkliga grupper tycker tvärtom. Får nejsägarna framgång i kyrkovalet kan det bli så att kyrkan förlorar vigselrätten.

Det går för långsamt att bryta mansdominansen i kyrkan. Det vill vi ändra på.

Vi vill satsa på kvinnors utbildning till ledare i kyrkan. Alla kyrkligt avlönade ska även ställa upp på principen att både kvinnor och män kan vigas och tjänstgöra som präster.

Nu har det gått över 50 år sedan kvinnor fick bli präster, och nu måste det bli ett stopp för kvinnoprästmotståndet.

Kyrkan ska höja rösten för solidaritet och rättvisa – både i Västerås och i världen.

Kyrkan får inte bli ett reservat för den övre medelklassen och för dem som har råd att betala för sig. Vi vill arbeta för låga eller inga avgifter i barn- och ungdomsverksamheten. Alla ska med – även i kyrkans verksamheter.

Vi måste också slå vakt om Svenska kyrkan som en öppen och demokratisk folkkyrka.

Kyrkan har en stark folklig förankring även om majoriteten bara deltar i gudstjänsterna då och då. Men många bröllop är i kyrkan, där döps flertalet barn och där hålls nio av tio begravningar.

Därför måste de som bestämmer i Svenska kyrkan representera alla församlingsbor, inte bara den elit som regelbundet firar gudstjänst.

kandidat i kyrkovalet

Jörgen Eklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons