Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja eller nej till skidbacke i Västerås?

Annons

Torsdagen den 1 september ska kommunfullmäktige besluta om Vedbobacken ska tas i drift igen och om området runt omkring ska utvecklas så att det blir attraktivare för friluftsliv, med till exempel motionsspår och strövstigar. Ett område som idag inte används i den utsträckning det skulle och som håller på att växa igen till ingen nytta. Det har nu gått över tio år sedan backen och liften togs ur drift och sedan dess har ingenting hänt.

Slalomklubben har tillsammans med ett antal andra intressenter under flertalet år uppvaktat kommunen och försökt få till en start och upprustning av Vedbobacken så att alpin verksamhet ska kunna bedrivas men inte fått något gensvar från kommunen. Varje gång har kommunen bara vänt ryggen till och skjutit frågan på framtiden. Upprustningen som behöver göras för att Vedbo ska bli en fungerande skidanläggning är bland annat att nya effektivare snökanoner med tillhörande rör och ledningar ska grävas ner och en del säkerhetsanordningar ska sättas upp. Detta har beräknats till en kostnad av en miljon, en struntsumma om man ser till hela Teknik och idrotts budget och speciellt om man ser till den obefintliga summa som satsats det senaste decenniet.

Under de 10 år som backen stått oanvänd så har nya stadsdelar och bostadsområden kommit till, som Brottberga och Hagaberg. Detta skapar, precis som kommunfullmäktige tidigare beslutat, i bland annat folkhälsoplanen, krav på att de boende i dessa områden ska ha närtillgängliga områden för motion och aktiviteter, vilket kan skapas på Vedbo.

Enligt Svenska skidförbundet ägnar sig cirka 20 procent av Västerås befolkning åt skidåkning varje vinter. Detta skapar också krav på att en fungerande skidbacke ska finnas i staden, framför allt när förutsättningarna finns. En upprustning av Vedboområdet skulle inte enbart gynna de boende i de västra stadsdelarna med mer lättillgänglig motion utan även bli en tillgång för hela norra Mälardalsregionen i och med att närmsta i dag fungerande skidbacke finns över fem mil bort.

Slalomklubben har själv tagit fram ett förslag på hur området ska kunna utvecklas till ett attraktivt och stadsnära friluftsområde med tillhörande skidbacke. I det förslaget ingår ett fem kilometer långt motionsspår för längdskidåkning vintertid, en ny topp bakom den befintliga med strövstigar och utsiktsplats, en höjning av den befintliga toppen vilket skapar förutsättningar för en ny längre nedfart, funpark med hopp och rails för snowboard och trickskidor, ny barnlift och nya planteringar med mera.

Klubben har under de senaste åren nästan fördubblat medlemsantalet och kommer för tredje året i rad att anordna en populär skidskola för barn och ungdomar. Men det är svårt att försöka bedriva en av Sveriges populäraste fritidssysselsättningar när man bara motarbetas av de styrande i Stadshuset.

Förra veckan kom starten av backen en bit på väg i och med att kommunen gick med på att ta bort den sly som vuxit sig meterhög i liftspåret. Vår förhoppning är att det nu denna vecka kommer ett definitivt ja från politikerna till att öppna Vedbobacken så att vi västeråsare kan bedriva utförsåkning på hemmaplan.

Martin Landås

Sofia Landås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons