Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till satsning på förskola och valfrihet för familjen

Annons

Socialdemokraterna och vänstern slår sig för bröstet och berättar om hur många miljoner som förskolan får extra under 2005. För oss moderater är det inte en fråga om att öka budgeten med 10 procent utan om innehållet. En enig barn- och ungdomsnämnd står bakom en satsning på att få färre barn i barngrupperna. Det är viktigt att det blir mindre barngrupper och att det är färre kontakter för de minsta barnen.

Det är bra att socialdemokraterna säger sig vara villiga att låta privata familjedaghem etablera sig, samtidigt så finns det motkrav som inte framgår av artikeln och det är att det är krav på att flera skall öppna samtidigt och att de skall samarbeta med varandra. Vi moderater har lyft fram ett antal frågor i våra artiklar som visar på skiljelinjerna mellan socialdemokraterna och moderaterna.

Vi moderater ser familjen som utgångspunkt. Oavsett familjekonstellation, är det familjen som vet vad barnen behöver och inte politiker.

Vi vill ge en mångfald, flera möjligheter för familjerna att välja, utan politisk styrning. Det är inte rimligt att om du väljer en form av barnomsorg/förskola får du bidrag men väljer du en annan, eller att vara hemma när barnen är små, så får du klara det själv.

Vi moderater har därför förslagit fri etableringsrätt för daghem och förskolor som klarar kvalitetskraven.

Vi har också föreslagit att familjedaghemmen utvecklas så att man kan vara dagbarnvårdare till sina egna barn om man tar emot minst lika många barn till.

· Vi är också öppna för att införa den modell som föreslagits i Nacka. Att föräldrar kan anställas som dagbarnvårdare till enbart egna barn utan krav på att också ta emot ytterligare barn. Det ger föräldrar möjlighet att vara hemma längre med sina egna barn.

Vi har också i samband med budgetarbetet föreslagit att barn till föräldralediga och arbetssökande ska erbjudas pedagogisk tid i förskolan, 15 timmar per vecka i stället för dagens 25 timmar.

Elisabeth Unell (m)

Margareta Berg (m)

Peter Jannborg (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons