Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackie Jakubowski: Absurt på FN:s människorättskonferens

FN:s stora konferens om mänskliga rättigheter, som hölls i Genève i slutet av april, har av bland andra Carl Bildt och EU-representanter betecknats som en framgång.

Annons

Man lyckades enas om ett slutdokument som slår fast att förnekande av den nazistiska Förintelsen av sex miljoner judar måste fördömas, att förföljelser och diskriminering på grund av religion, ras eller kön är oacceptabla, och att yttrandefriheten inte får inskränkas med hänvisning till religion. Med tanke på förutsättningarna – den iranske presidentens inledningsanförande och Libyens ordförandeskap i rådet som förberedde konferensen – är slutdokumentet överraskande innehållsrikt på många viktiga punkter.

Det var rörande att se den iranska delegationen och delegaterna i sådana demokratiälskande länder som Saudiarabien, Syrien och Kuba applådera när FN-mötet antog slutdokumentet. Men är det någon som inbillar sig att Saudiarabien nu kommer att ge kvinnorna rätten att köra bil eller några andra grundläggande rättigheter? Eller att Irans president ändrar sin uppfattning om att Förintelsen är ett sionistiskt påhitt, att Israel måste utplånas och att homosexuella förtjänar att hängas, kvinnor som anklagats för omoraliskt leverne skall stenas och regimkritiker spärras in och torteras?

Deklarationen innehåller hedervärda formuleringar om tolerans, respekt och lika rättigheter. Antisemitism, islamofobi, diskriminering av kvinnor och flickor, romernas svåra belägenhet och utnyttjande av barn nämns uttryckligen. Men när det kommer till konkreta exempel på dagens allra svåraste och dödligaste konflikter är det påtagligt tyst.

Den tidigare FN-konferensen i Durban 2001 utpekade ett enda land, Israel, som världens värsting. Nu lyckades man förhindra denna absurda ensidighet – i utbyte mot att inga länder som förtjänar kritik, nämns. Därför kan folkmordet

i Darfur, denna enligt Kofi Annan ”världens största humanitära katastrof”, fortsätta ostört: de senaste åren har omkring två och en halv miljoner människor drivits på flykt och minst 350 000 massakrerats av arabisk milis understödd av den sudanesiska regimen.

Därför kan Libyen (mångårigt ordförandeland i FN:s kommission för mänskliga rättigheter), Sudan, Kuba, Syrien och Zimbabwe (alla tidigare medlemmar i kommissionen) fortsätta att förfölja, döda och tortera sina medborgare utan att riskera att bli utpekade och kritiserade av FN.

Orwell hade inte kunnat hitta på en mer absurd situation: Irans president inledningstalar på Hitlers födelsedag om judarnas ondska; på en konferens om mänskliga rättigheter, där det anses vara en framgång att man 65 år efter Auschwitz befrielse lyckas slå fast att Förintelsen verkligen ägt rum.

Jackie Jakubowski

redaktör för tidskriften Judisk Krönika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons