Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackie Jakubowski: Fördöm självmordsterrorismen!

Annons
Vill värna livet. Shejk Muhammed Tantawi, ledaren för islams ledande religiösa institution, Al-Azhar universitetet i Kairo, utfärdade strax före sin bortgång 2008 en fatwa som fördömer självmordsterrorism, skriver Jackie Jakubowski.

Varje gång – och det sker nästan dagligen, främst i Irak och Afghanistan – massmedierna rapporterar om blodiga självmordsattentat undrar jag var de muslimska religiösa ledare med auktoritet finns som kan påvisa att självmordssprängningar som dödar oskyldiga inte ger ”martyren” någon enkelbiljett till paradiset.

Nu har den typen av terror också drabbat Sverige. Och reaktionerna bland muslimerna är olika. Å ena sidan hyllas självmordsbombaren i Stockholm på flera arabiskspråkiga islamistiska sajter. Det ”misslyckade” dådet – bomberna utlöstes för tidigt och det räddade hundratals människors liv – kallas ”martyrskapande operation”, och man hotar med fler liknande terrordåd ”i islams namn”.

Å andra sidan fördöms dådet och självmordsbombaren av enskilda muslimer och muslimska samfund i både Sverige och England, där Taimour Abdulwahab bodde. Imamen Abd al Haqq Kielan, ordföranden i Svenska islamiska samfundet (en av de officiella muslimska företrädarna i Sverige), förklarar i en intervju att islam är en fredlig religion som motsätter sig den typen av handlingar. ”Det skadar alla muslimer i Sverige”, säger imamen. Han säger sig vara medveten om problemet med ungdomar som söker sig till våldsbejakande islamistiska grupper, och lovar att hans samfund kommer att börja arbeta mer aktivt med problemet.

Om man kan formulera en dödsfatwa mot en författare eller karikatyrtecknare för att han ”förtalat” islam och dess profet, varför inte utfärda en livsfatwa, som en gång för alla slår fast att islam värnar om liv; en fatwa som fördömer alla dem som ger islam vanrykte när de i religionens namn sprider död?

Även om vi nu hör muslimska röster i Sverige som tar avstånd från islamistisk terror är det ingen självklarhet i andra delar av världen – i den muslimska världen – att fördöma religiöst grundad terrorism. De iranska ayatollorna och Hizbollah-imamerna välsignar ”martyrerna” när attentaten drabbar israeler, amerikaner eller muslimer tillhörande en annan gren inom islam än attentatsmännens. Den palestinska islamistiska terrororganisationen Hamas har i åratal spritt terror riktad mot israeliska civila på bussar, varuhus och restauranger, just i den formen som vi sett under julruschen i centrala Stockholm. I palestinska medier och skolböcker hyllas självmordsbombarna när de lyckats döda så många som möjligt.

Det finns exempel som skulle kunna tjäna som förebilder för andra muslimer och muslimska företrädare: den för en tid sedan avlidne ledaren för islams ledande religiösa institution, Al-Azhar universitetet i Kairo, shejk Muhammad Tantawi, utfärdade strax före sin bortgång en fatwa som fördömer självmordsterrorism. En martyr, shahid, är en som stupar på slagfältet i en militär kamp med fienden, och inte den som dödar oskyldiga civila, fastslår fatwan.

Shejk Tantawi, tidigare mufti av Egypten, upprepade sin ståndpunkt i den egyptiska veckotidningen Al-Musawa: ”Att placera en bomb i en bil eller på annan allmän plats är förbjudet, därför att detta bryter mot samtliga monoteistiska religioners principer.”

Detta är ett klart budskap till de muslimer (och icke-muslimer), som vanhelgar islam genom att rättfärdiga några fanatikers gärningar med att dessa agerar i ”islams namn”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons