Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackie Jakubowski: Kärnvapenhot mot Israel

Frågan om Irans kärnvapenambitioner börjar närma sig ett avgörande skede. Härom veckan meddelade landets president Mahmoud Ahmadinejad att man nu har nått sitt mål - 3 000 kärnanläggningar.

Annons

Enligt Ahmadinejad är syftet att utvinna energi, men såväl USA, EU och länderna i Mellanöstern är övertygade om att kärnkraften är en täckmantel för tillverkning av kärnvapen.

Redan i våras varnade chefen för Atom-energikommissionen, Mohamed El Baradei, att konflikten kring Irans urananrikning snart når "konfrontationsstadiet". Han uppmanade Iran att avbryta sitt program och bekräftade omvärldens farhågor att Irans ambition är att utveckla kärnvapen.

Ett land som har en särskild anledning att vara rädd för utvecklingen i Iran är Israel. Såväl Irans president som landets högsta religiösa ledare har öppet hotat att förgöra den judiska staten.

Ahmadinejad är varken ensam eller den förste efter den islamiska revolutionen 1979 som talat om den judiska statens utplåning både som ett politiskt mål och som en religiös plikt.

År 2000 deklarerade Irans högste religiöse ledare ayatolla Ali Khamenei: "Det finns bara en lösning på Mellanösternproblemet, nämligen att den judiska staten utplånas."

I december 2001 sade den dåvarande iranske presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani: "I sinom tid kommer den islamiska världen att förfoga över kärnvapen och då hamnar västvärldens strategi i en återvändsgränd, eftersom en enda atombomb är tillräcklig för att utplåna hela Israel."

Rafsanjani, som anses vara moderat, förklarade att även om Israel skulle hinna svara med egna atombomber skulle det bara

"skada den islamiska världen", medan den judiska staten en gång för alla skulle upphöra att existera. "Det är inte irrationellt att överväga en sådan möjlighet", sade Rafsanjani.

Det finns de som tror att den dagen Iran skaffat sig kärnvapen kommer dess ledare att uppträda lika "rationellt" som andra

aggressiva diktaturer - Sovjet tidigare eller Nordkorea i dag.

Visserligen har de mördat sitt eget folk och hotat sin omvärld, men varken Josef Stalin eller Kim Jong Il skulle tillgripa dessa i praktiken oanvändbara vapen, då det skulle innebära självmord.

Men det är just av det skälet som ett kärnvapenutrustat Iran utgör en sådan exceptionell fara för Israel och resten av mänskligheten. Hur skydda sig mot dem som drömmer om martyrskapets ära?

Vi har svårt att förstå Ahmadinejads och hans anhängares mentalitet. Men vi förstår inte heller de självmordsbombare som den 11 september 2001 flög in i World Trade Center. Vad skulle förhindra dem att spränga en kärnladdning över New York - eller Tel Aviv - om de hade tillgång till en?

Det finns de som vill (bort)förklara detta öppet uttalade hot med att det rör sig om slagord för folkmassorna, högljudd retorik eller diktaturens överspända vokabulär. Det judiska folkets historiska erfarenhet är dock att varje gång en politisk eller religiös ledare hotat att döda judar har han menat precis det han sagt.

De som utsätts för detta dödshot har därför inte råd att spekulera i huruvida den iranske presidentens ord är metaforer eller tomma fraser - Ahmadinejads hotelser bör tas bokstavligt och på största allvar.

Jackie Jakubowski

Redaktör för Judisk krönika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons