Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbundet: Trostens lodjurssiffror stämmer inte

Har Olov Trosten sovit på Regionala rovdjursgruppens möten? Det undrar jag, som också sitter i nämnda grupp, då hans uppgifter inte stämmer.

Annons

Trosten hävdar att det endast finns fem familjegrupper av lodjur i länet, vilket är helt fel. Sedan år 2000 har det vid de områdesinventeringar som genomförts varit 12-16 familjegrupper. De siffror Trosten hänvisar till är tagna från de mindre områden i länet som inventerades vid fjolårets inventering (snookinginventering), där även länsstyrelsen hävdar att det troligen finns lika många på de områden som inte inventerades.

Den statliga rovdjursutredningen som presenterades i december 2007 har påpekat att snookingmetoden inte fungerar.

Trosten har tydligen sovit även när forskarna på lodjursprojektet på Grimsö redovisat att det aldrig någonsin funnits så många lodjur i Sverige som det finns idag. De har också i rapporter visat att maten, alltså rådjuren, inte räcker till de lodjur som finns norr om Mälaren och Hjälmaren. Minskas inte antalet lodjur kommer därför även de att minska rejält i antal på grund av matbrist.

Det gläder mig att Trosten är överens med oss andra i rovdjursgruppen, vilket han inte varit tidigare, om målsättningen med antalet loföryngringar. Om vi räknar med att vi minskar antalet familjegrupper med tre, då Heby kommun nu tillhör Uppsala län, borde Västmanlands län ha 7-8 familjegrupper enligt länsstyrelsens förvaltningsplan. Vi hade vid den senaste inventeringen 14. Det innebär att vi ska minska lostammen med åtminstone fem familjegrupper. I och runt varje familjegrupp finns i snitt 5,5 lodjur enligt lodjursforskarna.

Detta innebär att det borde fällas åtminstone 25 lodjur för att länsstyrelsens förvaltningsmål ska uppfyllas.

Länsstyrelsens viltvårdsnämnd föreslog enhälligt att 20 lodjur skulle fällas denna säsong. I år har Naturvårdsverket beslutat att fem lodjur får fällas, vilket även länsstyrelsen i länet tyckte.

Det är mycket anmärkningsvärt att några få tjänstemän på länsstyrelsen inte lyssnar på dem som är berörda av och lever med de stora rovdjuren. En rovdjursförvaltning som inte lyssnar på lokalbefolkningen och de som berörs av de stora rovdjuren får mycket svårt att lyckas. Den rovdjursutredning som presenterades i december 2007, där lokal förvaltning föreslås, är därför mycket lovvärd.

Lars Björk

Svenska jägareförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons