Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakubowski: Vi kan inte stå oberörda inför situationen i Syrien i Syrien

I Syrien massakreras dagligen människor som protesterar mot regimens förtryck. Amnesty rapporterar om mer än 8 000 döda, varav hundratals barn enligt Unicef, sedan antiregeringsdemonstrationerna inleddes i maj förra året.

Annons

Vid gränsen mellan Syrien och Turkiet har man inrättat flyktingläger för de tiotusentals som lyckats fly blodbadet. I staden Homs nyligen massakrerades minst 420 civila när deras hem bombades med missiler och tunga vapen. Blodbadet har spridit sig till andra platser i landet.

Och allt detta medan världen tittar på – handlingsförlamad av cynismen hos stormakterna Ryssland och Kina, med sina ekonomiska intressen i Bashar Assads Syrien.

Det finns också andra, på närmare håll, som oberört tittar på medan blodbadet pågår. Bland dem många som annars gärna undertecknar upprop och listor med bojkottkrav mot den judiska staten när Israel besvarar Hamas och Hizbollahs raketbeskjutning av sina gränsstäder och byar.

Samma personer återfinns också påpassagerarlistor på Ship to Gaza, propagadajippon som ersätter konkret hjälp till palestinierna. Bland dem islamologen i Uppsala Mattias Gardell, som inför kryssningen i somras serverade sådana bombastiska deklarationer: ”Vi kommer utan andra vapen än medmänsklighet och solidaritet.” Men varken Gardell eller andra Ship to Gaza-aktivister har haft något att säga om blodbadet i Syrien.

I Aftonbladet förra året, när demonstrationerna i Damaskus redan inletts, förklarade Gardell att han genom sitt engagemang ville ”ända den humanitära krisen i området”. Varför har då hans och hans kamraters engagemang inte räckt till för att med sitt fredsbudskap samt mediciner och mat till de behövande i Homs och andra syriska städer sätta kurs mot den syriska hamnstaden Latakia? Fungerar inte deras kampmetoder – ”passivt motstånd” och ”icke-våldsträning” – när motståndaren heter Bashar Assad och inte Shimon Peres?

Varför kan de inte åtminstone demonstrera utanför ryska ambassaden mot Rysslands vapenleveranser till ett Syrien som krigar mot sina egna medborgare.

”Vi visar Gazas folk att vi bryr oss ”, skrev ett stort antal namnkunniga personer – med selektivt samvete som omfattar Israel men inte dess grannar – i ett upprop i Svenska Dagbladet inför ”Frihetsflottans” avsegling i somras. Om de genom att underteckna namnlistan eller delta i båtutflykten visade att de ”bryr sig om” Gazas folk, är deras tystnad i dag ett tecken på att de inte bryr sig ett dyft om Syriens.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons