Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet efterlyses

Annons

Demokratin måste alltid återerövras, brukar man säga. För jämställdheten gäller något annat - den måste erövras. Vi blev sorgligt påminda om hur långt det är kvar till denna erövring när vi i veckan kunde ta del av vad en pedagog på en av stadens fritidsgårdar blivit utsatt för.

En kvinnlig anställd har fått utstå svåra kränkningar av en av ungdomarna på gården. Och ledningen var näst intill passiv. Enda åtgärd - man förflyttar den utsatta. En absolut felaktig och förkastlig problemlösning. Det är den utsatta som ska vara kvar, det är förövaren som ska gå. Det gäller såväl vid mobbning som vid kränkningar.

Själva kränkningen i sig är ett nederlag för vårt samhälle, men än värre är att ledningen på arbetsplatsen inte tycks kunna hantera problemet på ett professionellt sätt. Västerås stad har anledning att se över krav och uppföljning inom de verksamheter man beställt.

Jämställdhetsarbetet måste drivas på många fronter. Det är framför allt kampen om lika löner som är och har varit i fokus. De kvinnodominerade fackförbunden driver där en tuff kamp. Och folkpartiet stöder deras kamp.

Men det räcker inte med det - vi måste stå upp och också ta strid mot värderingar och attityder i vår omgivning. Det finns - och det är glädjande - en växande opinion mot våld och övergrepp på kvinnor. Men kampen mot det subtila, de små tecknen, mot antydningar, mot kränkande syftningar och skämt - den är svår. Och den är mycket tung att föra för den enskilda individen.

Därför måste samhället agera med kraft, därför är det så allvarligt att en sådan händelse har bagatelliserats på en av våra gårdar, därför är det så viktigt att vi nu ser till att våra jämställdhetsplaner följs!

Ragnhild Källberg

Bengt-Åke Nilsson

Kommunfullmäktigeledamöter för folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons