Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet handlar om makten

Annons

Feminismens kärna är jämställdhet mellan män och kvinnor. Jämställd-heten är i sin tur knuten till frågan om makt. Hur makten är fördelad inom olika områden mellan könen avgör vilken ställning i samhället män och kvinnor har gentemot varandra.

Kvinnor tar ut ungefär 75 procent av föräldraledigheten. Det är en av de främsta anledningarna bakom kvinnors lägre inkomster och deras sämre chanser att nå samma positioner som män.

Det gör också att män i snitt äger mer kapital än kvinnor. Något som spär på klyftorna mellan könen. För att jämna ut olikheterna i inkomstfördelning och skapa ekonomisk jämställdhet behövs en individualiserad föräldraförsäkring.

Mönstret med att kvinnor tar större ansvar för hem och barn på grund av att det är ekonomiskt mest gynnsamt för en familj spiller över på arbetslivet. 40 procent av de sysselsatta kvinnorna jobbar deltid mot 14 procent av männen.

De främsta orsakerna är att det inte finns heltidsjobb och att kvinnor arbetar mer i hemmet. När välfärden dessutom blir allt mer ansträngd blir jämställdheten lidande.

I värsta fall blir kvinnor både ensamma familje-försörjare och tvungna att ta hand om barn och anhöriga. För jämställdheten är det därför viktigt att det investeras i välfärden och att rätten till heltid stärks.

Jämställdhet handlar även om makten över sin egen kropp. I Europa har en spirande konservatism börjat ge upphov till krav på minskad rätt till abort och slopad sexualundervisning.

I Sverige har ilskan över ett antal uppmärksammade våldtäktsdomar ställt frågan om kvinnors makt över sina egna kroppar på sin spets. Otryggheten ligger främst i känslan av att rättssäkerheten inte gäller vid en våldtäkt.

Blir en kvinna våldtagen, anmäler detta och kommer till domstol, är det långt ifrån säkert att gärningsmannen fälls. Trots bevis på att ett brott har begåtts.

Det är en fundamental rättighet att känna trygghet och makt över sin egen kropp. Därför bör en samtyckeslagstiftning införas i Sverige.

Sverige har nått långt, men det har skett genom en aktiv jämställdhetspolitik. Vi vet vad som måste göras.

Bättre inkomstfördelning genom att män och kvinnor delar lika på ansvaret för hem och barn. Ett jämställt arbetsliv genom rätt till heltid och förstärkt välfärd.

Rätten till sin egen kropp som garanteras av en samtyckeslagstiftning. Den passiva borgerliga politiken har lett till att utvecklingen mot ett jämställt samhälle har stannat av.

Mot detta ställer vi en aktiv socialdemokratisk politik för alla kvinnors och mäns lika makt och frihet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons