Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Möller: Dårar i vanliga bilar beter sig värst

Annons

I måndagens VLT författade riksdagsledamöterna Jörgen

Johansson (c), Agneta Berliner (fp) och Staffan Anger (m) en artikel med rubriken "Vårdslösa bilförare skall inte subventioneras", vilket är ett intressant försök att rättfärdiga ett pengabehov. En längre tid har man talat om att bilismen skall betala sina egna skador och i ovan nämnda artikel nämns kostnaden åtta miljarder.

Varför nämns aldrig intäkterna från bilismen? Det rör sig om ofantliga summor; redan från början drabbas bilköparen av moms och accis. Sedan följer vägtrafikskatt och försäkringspremier, skatt på drivmedel och moms på denna skatt. Räknar jag inte helt fel, torde bilisterna mer än väl betala för sina kostnader, inklusive vägar, skyltar, broar och vad vet jag.

Vi vet ju alla att bilarna är den stora mjölkkon; behöver staten mera pengar, ökas bara skatterna på dem en smula - vi bilister gnäller bara ett tag men kör vidare eftersom många verkligen behöver bilen. Nu är det alltså dags igen och nu refererar man dessutom till sjukvårdskostnaderna, som vi medborgare har svårt för att protestera emot.

Droppen var definitionen av vårdslösa bilförare: De som kör sportvagn eller motorcykel.

Visserligen har jag under mina många mil på vägarna (pendlade till Skåne under många år) sett en och annan motorcykel fara fram som en kanonkula på två hjul, men de är undantag.

De som beter sig värst i trafiken är dårar i vanliga personbilar som ligger och pressar på, gör vansinnesomkörningar och kör som vettvillingar. Aldrig har jag sett en riktig sportvagn fara fram på det viset. Vidare är det märkligt att rattonykterhet inte ses strängare.

Riktigt skojigt blir det att analysera mig själv enligt

Johansson-Berliner-Anger-definitionen: När jag kör min vanliga kombi eller min lätta lastbil är jag en välartad bilist, men så snart jag sätter mig i min sportvagn eller på min motorcykel (av gammalt, trött slag) blir jag en vårsdlös förare som skall bestraffas. När jag till slut grenslar min gamla velociped för den dagliga lokaltransporten måtte jag bli en riktig värsting. Vari ligger logiken?

Nej, erkänn i stället att det behövs mer pengar, att det blir lindrigast att debitera oss bilister och motorcyklister och sluta med krampaktiga bortförklaringar! De urholkar bara tilltron till politikerna.

Jan Möller

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons