Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Rejdnell: Kommunen tolkar lagen godtyckligt

Annons

I april fälldes Västerås stad i länsrätten för att man inte följt lagen, när man förlängde ett avtal med Citykyrkan om ett boende för hemlösa, utan att överhuvudtaget göra en upphandling. Detta var fjärde gången man förlängde avtalet utan upphandling. Länsrätten var mycket tydlig i sin dom. Det finns inga synnerliga skäl och upphandling skall göras eftersom avtalstiden löpte ut den sista juni i år. Det struntade Individ- och familjenämnden i. Man valde att fortsätta som om ingenting hade hänt. Förklaringen är enkel. Det finns inga sanktionsmöjligheter mot politiker som inte vilja följa lagen om offentlig upphandling.

När vi påtalar att samma nämnd anlitar ett företag i Hedemora beläget i södra Dalarna - Tjärnans Bostadstjänst AB - som sedan sin start ständigt haft problem att betala sina skatter, 31 betalningsanmärkningar om totalt 1530250 kronor, mål hos tingsrätten om obetalda skatter och därtill är konkursansökt av kronofogdemyndigheten så blir svaret från nämnden häpnadsväckande. Stadsjuristen Lena Grapp svarar oss i brev den 3 juli:

"Angivna omständigheter strider varken mot kommunallagens regler om ekonomisk förvaltning eller några andra regler i kommunallagen. Att en leverantör under löpande avtalsperiod får betalningsanmärkningar eller skatteskulder utgör normalt sett ingen grund för att häva ett avtal"

I klartext - Se till att du är grön då upphandlingen sker sedan kan du skaffa dig hur mycket skatteskulder och problem som helst. Till och med bli konkursansökt. Avtalet med kommunen gäller ändå. Politikerna är dock inte konsekventa i sitt handlande.

Samma nämnd är mycket hård mot restaurangägare som inte sköter skatter, egen handel och vandel. Då ryker utskänkningstillstånden. Det har många företagare i Västerås fått erfara. Moralen och framförallt tolkningen av lagen sker godtyckligt.

Eftersom stadsjuristen haft fel förr - se domen om uteblivna upphandlingar - så låter vi ärendet med anlitandet av Tjärnan Bostadstjänst bli tolkat av Justitieombudsmannen.

Västerås stad skickar fortfarande missbrukande uteliggare till Tjärnan. Så sent som i slutet av juli fanns två hemlösa från Västerås inskrivna. Den 25 juli skrev Södra Dalarnas Tidning att polisen grep personer för fylleri på Tjärnan. I en annan artikel skriver tidningen att också några intagna anmälts för hot.

Eftersom Tjärnan inte har någon vård utan enbart fungerar som värmestuga bland annat för personer hemmahörande i Västerås måste man fundera kring hur våra politiker i Individ- och familjenämnden resonerar. Tydligen har man fortfarande fullt förtroende för den snart konkursade verksamheten men inte för några av stadens krögare som slarvat med skatten.

Lägg gärna ut vård och behandling av hemlösa på entreprenad men gör upphandlingar och kvalitetskontroll på utfört arbete.

Jan Rejdnell

Insamlingsstiftelsen för hemlösa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons