Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Rydh: Regionkejsaren är naken och hans hovfolk vill inte se

Jörgen Johanssons med flera centerpartister inlägg i regionfrågan saknar fullständigt sakinnehåll men svämmar över i känsloflum.

Annons

De välkomnar "att makt över besluten fattas så nära medborgarna som möjligt"!

Men makten flyttas ju längre från medborgarna! Från Västmanland till ett mindre antal politiker huvudsakligen rekryterade från Storstockholm. Hur många gånger per år kommer sjukvårdsregionrådet att besöka Köping, Skinnskatteberg eller ens Västerås?

"När det kommer till kritan," skriver debattörerna, är frågan hur man bäst skapar förutsättningar för "jobb, välfärd, för trygghet och för tillgången till en god miljö." Frågan är ju vilka skäl de har för detta påstående.

I den Stockholmsstyrda storregionen kommer politiker och anställda administratörer längre ifrån, utan kontakt och känsla för Västmanland att fatta beslut som berör Arboga, Fagersta eller Västerås.

På vilket sätt skulle denna utkant av Stockholm prioriteras framför de oerhörda problem som stockholmarna redan har?

Varför jublar centerpartisterna över att det lilla länet Halland och primärkommunen (!) Gotland bildar var sin region men anser att Västmanland inte klarar sina medborgares problem? Hur kommer det sig att Halland på nästan alla områden man mäter visar sig ha bättre effektivitet, bättre tillgänglighet till vård, bättre service gentemot medborgarna än de nya storregionerna?

Kindbom, Johansson och Andersson säger att "bättre kommunikationer ger ökad arbetspendling och fler kontaktytor." På vilket sätt ger en regionbildning bättre kommunikationer?

Tåg går och bussar sätts in om det finns passagerarunderlag eller subventioneras om politiker har vilja och pengar. Tror de att stockholmarna kommer att ösa ut pengar på tåg och bussar i Västmanland? Här är problemen snarare miljarderna till den nya Citybanan och till förbifart Stockholm och till tvärförbindelser för att ta några exempel.

Det blir nästan rörande enfaldigt när mina meddebattörer därtill säger att ökat resande ger bättre miljö. Framtidens samhälle bör ju vara ett närsamhälle som är så organiserat att transporter av människor och gods minimeras.

I sin brist på argument drämmer debattörerna till med att regionaliseringen är en nödvändig process för att "klara den demografiska utvecklingen." Skall den nya storregionen också öka barnafödandet eller minska ålderdomens problem?

Regionkejsaren är naken och hovfolket som flockas kring honom vill inte se.

Jan Rydh

före detta landshövding

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons