Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Rydh: "Strunt är strunt om än i gyllne dosor" om regioner

Den gamla regiontanken tycks nu få ett genombrott när den borgerliga alliansen enats om en kompromiss, som i stora drag innebär "något nu och efter valet 2010 så får organisation av Sverige bli som den vill".

Annons

Oavsett vad man tycker i regionfrågan är det en besynnerlig inställning.

Tänk om denna nyordning för hur organisationsutveckling skall bedrivas skulle föras över på andra områden. Hur skulle det låta om ABB:s styrelse och koncernledning sa att dotterbolagscheferna får avgöra hur koncernstrukturen skall se ut. Några bolag som vill nu får lite nya uppgifter och får fortsätta att vara små (jämför Gotland och Halland), några som vill bli större får vänta några år och sedan göra som de vill. Skulle landstinget eller Västerås stad börja tillämpa samma organisationspolitik skulle förmodligen det ta hus i "helvete".

VLT har under senare år välkomnat nyordningen och nu senast ser jag hur centerns Jörgen Johansson, Magnus Kindbom och Birgitta Andersson jublar över de nya möjligheterna. I de prunkande ordbuketterna kunde det kanske vara på plats att också smyga in den lilla eftertänksamma pensén.

Själva regiondebatten tycks vara överspelad, men jag kan likafullt inte underlåta att påpeka att om nu sjukvården är inte i en lång och hittills obotbar kris, så skulle organisatoriskt ett förstahandsalternativ vara att koncentrera debatt och åtgärder på detta problem. Sjukvårdsproblemen kräver sin egen fokusering och lösning. Ingenting i teori och praktik talar för att sjukvårdens organisation skulle vara densamma som kulturens eller trafikens. Det är snarare oomtvistligt tvärtom. Huvudfrågan är alltså hur sjukvårdens struktur bör se ut.

Vad mår bra av centraliseras - den speciella och dyrbara transplantationskirurgin kanske? Skall den och andra högspecialistområden vara regional överhuvudtaget eller skall de kanske vara en del av det statliga ansvaret?

Kanske också centraliststrävarna och byråkraterna skall tvingas argumentera för vad som i övrigt av sjukvård är bra att centralisera? I Stockholm ser jag och andra skattebetalare inga som helst vinster med den storslagna och dyrbara sammanslagningen av Karolinska sjukhuset och Huddinge sjukhus. Hur kommer det sig att ett av de minsta landstingen Halland och tycks vara ett av de mest effektiva?

VLT och Jörgen Johansson med kompanjoner tycks också föreställa sig att Västmanland skulle uppnå stora fördelar med att ingå i en Stockholmsregion. Ingenting talar för detta. Om jag går ut på Odenplan i Stockholm där jag numera bor och frågar 100 förbipasserande om var Västerås ligger kommer inte ens hälften att kunna ge ett nöjaktigt svar. Västerås och Västmanland är i realiteten en utpost i ett Stockholmsperspektiv. Om Västerås är känt av en del så är Köping och Norberg och Skinnskatteberg helt obekanta storheter. I valet mellan att optimera för den i det centrala Stockholmsområdet boende majoriteten på 80 procent av befolkningen eller att göra insatser i den nya storregionens utkanter i Västerås och Fagersta kommer naturligtvis en regionstyrelse som till 80 procent består av stockholmare att se till sin egen del först.

Rent struntprat är det när Jörgen Johansson med flera talar om att en region ger "västmanlänningarna större inflytande, bättre kollektivtrafik och miljö och en större arbetsmarknad". Inte är det politiska beslutsfattare som skapar en större arbetsmarknad - den finns ju där redan i dag. Den kan möjligen bli sämre med mer politiskt inflytande. Ett än större floskel är påståendet att en region med Stockholm i centrum skulle ge västmanlänningarna en bättre miljö! Och trafiken kan och kommer att utvecklas - för detta behövs inte en region som till 80 procent hanterar sjukvårdsfrågor. Kanske ett trafikförbund för den regionala trafiken skulle vara en billigare lösning? Eller eftersom centern i övrigt står för privat företagsverksamhet kanske privata trafikföretag kan vara en del av lösningen?

Sverige och världen är nu inne i en global kris - att nu bygga fast en regional struktur där ingenting av det som landstingen hittills gjort ifrågasätts och kalla det region i stället för landsting bidrar under inga omständigheter till att lösa några problem. Lösningen i sig är urusel och kommer att skapa nya kriser.

Jan Rydh

Före detta landshövding

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons