Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Rydhs torftiga reflektioner

Annons

Förre landshövdingen Jan Rydh hotar med att i VLT ?reflektera över vad som händer? och som arbetshypotes bruka uppfattningen att ?frågor ibland kan vara viktigare än svaren?. Tro det!

Rydh har, utan att ifrågasätta riktigheten i sitt tyckande, hävdat att den borgerliga alliansen, i stället för att sänka fastighets- och förmögenhetsskatt, borde låta från dessa skatter influtna medel transfereras till verksamheter inom offentlig sektor. Det minsta man kan begära av en person, som haft en befattning som Rydh, är just en smula reflekterande.

Förmögenhetsskatten: Inte ett ord om att det inte bara är Skattebetalarnas Förening, som hävdar att den bör avskaffas, utan även exempelvis Skatteverket och LO:s tidigare chefekonom. Ingen fråga om varför Sverige skall tillhöra den krympande grupp länder, som inte avskaffat skatten eller huruvida den driver personer med beskattningsbar förmögenhet ur landet, personer som genom sin driftighet och idérikedom skulle kunna tillföra oss ökade ekonomiska resurser, så att de som har det ekonomiskt knapert fick det bättre. Inte heller ett ord om att skatten slår orättvist. Några exempel: ingen skatt på tavlor i mångmillionklassen men väl på aktieinnehav; dock inte på vissa aktier och inte på aktier, som ägs av riktigt förmögna.

Lika torftigt, utan reflektion, framför landshövdingen också sin åsikt om fastighetsskatten. Jag vill, av utrymmesskäl, bara peka på att Skattebetalarnas Förening genom Demoskop tre år i följd frågat medborgarna om deras syn på denna skatt. Över 70 procent ansåg att den borde sänkas och skälet var att en sänkning skulle leda till ökad rättvisa i skattesystemet.

Slutligen offentliga sektorn som ständigt vill ha mer resurser. Här kanske det finns plats för reflektion över vad som kan göras vid sidan om att bara transferera mera pengar. Skulle en privatisering kunna ge effektivitetsvinster, som minskade behovet av transferering?

Jag, som hade 15 års yrkeserfarenhet 1970 då läkarna genom en reform helt gjordes till löntagare efter att tidigare haft prestationsersättning i olika grad, har - hos alltför många läkare - sett yrkesstoltheten tyna och därmed arbetstillfredsställelsen och viljan att ge mer än vad som är absolut nödvändigt. Före 1970 var arbetstid ett tänjbart begrepp och arbetstider på 80 timmar per vecka var inte ovanliga. Då präglades verksamheten av arbetsglädje och utbrändhet var en okänd företeelse.

Bättre kan väl Jan Rydh?

Jan Hällén

Det minsta man kan begära av en person, som haft en befattning som Jan Rydh, är just en smula reflekterande, hävdar docent Jan Hällén, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons