Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Stange: Alla bostäder är föremål för fastighetsavgift

Annons

När Rolf Bergqvist kryssar friskt mellan fast och lös egendom samt fastighet kontra byggnad blir det hela förvirrande.

Fast egendom = fastighet – styrs av Jordabalken. Det är oftast mark men kan också vara vatten (vanligt i Västerås, faktiskt). Fast egendom = fastighet (mark eller vatten) är normalt befriad från mervärdesskatt.

Byggnad på fastighet (eget hem, x antal bostadsrätter eller husbåt för den delen) är alltid behäftad med mervärdesskatt så länge det finns en slutanvändare, det vill säga är stadigvarande bostad som inte bedriver näringsverksamhet. Bedriver man näringsverksamhet är det lokal och mervärdesskatten betalas via omsättningen i verksamheten.

Byggnad kan stå på fri grund (alltså ägd av fastighetsinnehavaren) eller på ofri grund (mark eller vatten ägd av annan, vanligtvis kommunen och i så fall med tomträttsavtal) men är likväl momspliktig. Alltså kan en husbåt i normalfallet förväntas stå på ofri grund med ett tomträttsavtal.

Om man sedan skärskådar fastighetsavgiften så är alla byggnader (egna hem, bostadsrätter, hyresrätter och lokaler) föremål för fastighetsavgift utan undantag. Givetvis måste en husbåt analogt vara föremål för fastighetsavgift eftersom det är bostad. Allt annat vore orättfärdigt.

Så huruvida en husbåt är fast eller lös egendom (det senare anser ju Bergqvist vara fallet för husbåten, vilket gör saken än tydligare, eftersom även bostadsrätt är lös egendom) saknar i sammanhanget betydelse för momsplikten eller fastighetsavgiften (då husbåten utgör byggnad och bostad).

Likaså huruvida den kan transporteras från en hamn till en annan. Husbåten är att betrakta som en byggnad avsedd för bostadsändamål och följaktligen skall slutanvändaren betala mervärdesskatt och fastighetsavgift precis som alla andra slutanvändare av byggnader av motsvarande karaktär.

Märk väl att även en husvagn är momspliktig när någon köper den. Ställs den på en uppställningsplats debiteras hyra där uthyrarens fastighetsavgift sannolikt ingår i hyran. Likaså får man förmoda att fastighetsavgiften ingår i hyran om husbåten blir inhyrd på ankringsplats som inte är förenad med tomträttsavtal.

Huvudprincipen är väl att alla upplåtelseformer, utan att ta ställning för den ena eller den andra ska ha samma villkor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons