Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jansson (s): Majoriteten måste ta ett gemensamt ansvar

Annons

Frågan om längre öppettider på krogarna i Västerås har stötts och blötts ganska länge utan att frågan avgjorts. Och det avgörande problemet är att den moderatstyrda majoriteten i stadshuset är djupt splittrad i sakfrågan.

Å ena sidan vill moderaterna och andra stödpartier förlänga krogarnas öppettider, åtminstone på försök. Å andra sidan har kristdemokraterna sagt kategoriskt nej till längre öppettider.

Båda sidor i majoriteten har vädjat till oss socialdemokrater att vi ska stödja deras linje. Falangen kring moderaterna vill förstås att vi ska rösta ja till längre öppettider medan kristdemokraterna vill att vi ska rösta nej.

I praktiken blir det därmed vi socialdemokrater som avgör frågan. Den linje som vi väljer att stödja vinner.

Men så här kan vi inte ha det. När delar av majoriteten börjar slå mot andra delar av samma majoritet med oss socialdemokrater som slagträ ställer vi inte upp för att hjälpa majoriteten att lösa sina interna strider.

Om moderaterna ska få igenom sin önskan om längre öppettider på krogarna måste de börja med att övertyga kristdemokraterna om att det är ett bra förslag. Detsamma gäller förstås för det omvända, att kristdemokraterna måste övertyga moderaterna om de nuvarande öppettidernas fulla tillräcklighet.

Majoriteten har ett gemensamt valprogram från år 2006. Så nu måste de helt enkelt ta ett gemensamt och odelat ansvar för hur staden styrs. Och klarar man inte av att lägga fram gemensamma förslag om ens krogarnas öppettider är det ett uttryck för splittring och sönderfall.

Ska staden styras med hoppande majoriteter ska det största partiet, det vill säga socialdemokraterna, ha ordförandeposterna i nämnderna.

Staffan Jansson

Oppositionsråd och gruppledare för (s) i individ- och familjenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons