Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jemens uppgång och fall

Annons

För över 2 000 år sedan hette nuvarande Jemen Shava, Saba, en välmående stat. I Första konungaboken kapitel 10 vers 2 i Bibeln står om drottning av Saba: "Hon kom till Jerusalem med ett mycket stort följe, med kameler, som buro välluktande kryddor och guld i stor myckenhet, så ock ädla stenar ...".

Långt senare, den 29 december 1762, anlände en vetenskaplig dansk expedition till Jemen. Dess ledare Carsten Niebuhr skrev då: "Landet Jemen var redan ett gammalt rike när Alexander den store kallade det Eudaimon Arabia, det lyckliga Arabien. Över ett och ett halvt årtusende innan den 32-årige ryttarkungen rycktes bort av febern utan att ha erövrat sitt lyckoland blomstrade här den mineiska kulturen som vann sina oerhörda rikedomar av handeln mellan Orienten och Medelhavet ...".

Drottningen av Saba är ingen saga av typ Odysseus. Från cirka 800-talet före Kristus finns inskrifter på sabeiska, ett semitiskt språk, som berättar om riket Sabas härskare från den berömda drottningen till kungen Karibil Watar av Saba på 500-talet före Kristus.

Det var då. I dag är Jemen bland de fattigaste länderna i Mellanöstern. Vad har hänt?

Undergången kan inte skyllas på klimatologiska förhållanden. Jemen består av två delar, den långa flacka ökenslätten Tehama, som utbreder sig längs havet från Mokka i söder till Loheia i norr och det bergrika, fruktbara inlandet med huvudstaden Sanaa där drottningen av Saba hade sina slott. I alla tider har Jemen varit den största producenten av kaffe och tobak som skeppades över hela världen, men så kom engelsmännen i slutet av 1700-talet, tog tobak och kaffeplantor som de odlade i sina kolonier.

Vid sidan om pärlemorfiske har jemeniterna sedan urminnes tider livnärt sig på jordbruket som sysselsätter 60 procent av befolkningen. Det finns en mängd andra mineraler som järnmalm, koppar, zink, guld, silver med mera som i dag har utökats med olja och gas. Ändå är BNP per capita bara drygt 3 000 kronor, sjukvården obefintlig - 1,5 procent av budgeten satsas på den - och mindre än 30 procent är läskunniga. Samhället är starkt patriarkaliskt med polygami och en stor barndödlighet.

Förklaringen till nedgången finns i landets moderna historia. Den politiska instabiliteten började 1517 när landet intogs av egyptiska mamelucker. Några år senare klev den osmanska armén in och 1600 ersättes den av den zaydiska imamen Al-Qasim Al-Mansor som under 200 år har förvandlat jemeniterna till intoleranta religiösa fanatiker som lever ännu i dag.

Från denna tid till att wahabiterna från norr, Saudiarabien, erövrade landet 1830, mördades härskarna på löpande band. Nio år senare, 1839, började den engelska koloniseringen. Mellan 1962 och 1994 har åtta presidenter avrättats i kupper och motkupper, landet har delats och förenats till befolkningens olycka.

Jag har besökt Jemen i tjänsten ett stort antal gånger och vid varje besök tog jag ledigt för att beundra huvudstaden Sanaa, den rika faunan med 66 däggdjur, 143 arter häckande fåglar, 77 arter kräldjur och floran med över 4 000 olika växter.

Sanaa är en av den muslimska världens märkligaste och mest intressanta städer. Den grundades under andra årtusendet före Kristus. Namnet är sabeiska och betyder "väl befäst". Husen som är prydda med en kraftfull vitmålad dekor består av två åtskilda delar för kvinnor respektive män.

När jag vandrade runt på gator och torg kunde jag inte undgå att se männen i arbete och på fritiden med uppblåsta kinder med khat (ett narkotikum) och dolkar som de bar på, instoppade i bälten. På min fråga svarade socialministern "Khat är vår största olycka och ingen politiker kan förbjuda den".

De andra olyckorna är religiös extremism och klantänkande. För jemeniten finns ingen nation. Han eller hon räknas inte, är helt och hållet lojal mot klanledaren och ingenting annat, även Allah kommer i andra hand. Usama bin Ladens far Muhammed var en av de miljoner jemeniter som emigrerade till Saudiarabien.

ABDEL ZGAIA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons