Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennie Andersson: Facket måste moderniseras

Annons

Per Dahlberg slår verkligen huvudet på spiken. Dock inte genom sina argument för ett medlemskap utan genom just den syn på fackföreningar och dess medlemmar som han redovisar.

Fackföreningar har ett mycket stort historiskt värde i Sverige, för utvecklingen av villkor för arbete, löner, semester, miljö med mera. Ett värde som får anses lika viktigt att känna till som all annan historia. Men det är just det som är problemet.

Fackföreningsrörelsen lutar sig mot sin historiska betydelse och vill att människor är medlemmar och betalar för sådant som den åstadkom för åtskilliga decennier sedan.

Att tro att människor idag, kanske framför allt unga människor, är intresserade av att vara medlemmar i en rörelse bara för att den tidigare har haft en stor betydelse för en positiv utveckling av arbetsvillkoren är naivt och, som jag ser det, förolämpande. Fackföreningsrörelsen måste utvecklas och tillföra sina medlemmar nya värden och förtjäna sitt existensberättigande.

Fackföreningsrörelsens och dess företrädares syn på sin roll i arbetslivet och samhället är omodern och lika självupptagen som gamla tiders arbetsgivare. Att slå sig för bröstet för gamla meriter, upprätthålla synen att arbetsgivare är utsugande utnyttjare och anse sig ha rätt att skrämma, hota och utpressa både arbetsgivare och icke fackliga medlemmar är en taktik som inte fungerar längre. Människor idag är mer upplysta, trygga och oberoende än för 40-70 år sedan.

Fackföreningar är absolut en viktig del i en demokrati och behövs som part på arbetsmarknaden. Detta för att upprätthålla en bra balans mellan arbetsgivare och arbetstagare samt att arbeta tillsammans med arbetsgivare för att ytterligare utveckla arbets- och företagarvillkoren. Det är trots allt genom företagande som arbetstillfällen skapas.

Fackföreningsrörelsen skulle utvecklas positivt genom en (större?) dialog med människor i arbetslivet, att ta lärdom av arbetsplatser som hittat väl fungerande lösningar och utvecklats tillsammans.

Genom att lyfta fram vad facket och individen och arbetstagare som grupp kan göra för varandra och tillsammans har facket långt större möjligheter att locka medlemmar än genom att knäppa folk på näsan med att de åker snålskjuts på andra genom att inte vara medlemmar. Att det ligger en solidaritetsfråga i medlemskapets vara eller icke vara är naturligtvis sant men om detta är grunden till att människor ska vara medlemmar i en fackförening anser jag att rörelsen gör det alltför lätt för sig.

Förnyelse och utveckling genom kritisk självgranskning och aktivt samhällsdeltagande är besvärligt och skakar säkerligen om fackföreningarna ganska rejält. Men jag har svårt att se något annat sätt för dessa organisationer att överleva. Vi vill väl alla ha en välfungerande arbetsmarknad med rättvisa och trygga villkor för alla parter? Så snart fackföreningsrörelsen börjar arbeta med detta på ett modernt sätt, och också lyckas framför budskapet till arbetstagare, är jag säker på att antalet medlemmar kommer att öka.

Jennie Andersson

utvecklingshungrig samhällsmedborgare

Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons