Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Brandberg (L): Missriktad välvilja från politiska majoriteten i Västerås

Annons
Missriktad välvilja om ensamkommande från politiska majoriteten i Västerås

Christina Jansson svarar (VLT 26 april) på en artikel från mig. Min artikel hade bland annat handlat om de 9'000 ensamkommande 18-åringar som regeringen och Centerpartiet nu vill låta stanna, trots att de saknar asylskäl.

Christina Jansson håller med regeringen om att de ska få stanna men tycks inte veta att det nu finns 50000 fler män än kvinnor i Sverige i ålderskategorin 15-24 år. Jansson ifrågasätter dessa demografiska siffror och undrar var de kommer ifrån.

Lena Hörngren har redan svarat att källan är SCB. Överskottet av män är nu enligt Hörngren till och med högre än 50000, vilket innebär 8 procent fler män än kvinnor i en hel ålderskategori - historiskt en ganska unik demografisk obalans, som Jansson tyvärr tar väldigt lättvindigt på.

Christina Jansson skriver att det är fel av mig att tro att dessa 9000 män vill hitta en partner "just nu". Men så har jag faktiskt aldrig skrivit!

Däremot är det rimligt att tro att många av dem någon gång under livet vill hitta en partner. Håller Jansson inte med om det? Tycker Jansson att merparten av dem ska leva ett liv i ensamhet? Eller har Jansson möjligen tänkt sig att på sikt lösa problemet genom omfattande och generös anhöriginvandring?

Eller har Jansson möjligen tänkt sig att på sikt lösa problemet genom omfattande och generös anhöriginvandring?

Liberalerna har alltid stått upp för asylrätten och för en rimligt generös syn på rätten till anhöriginvandring. Det kommer vi fortsätta göra. Men om man ger 9000 personer uppehållstillstånd trots att de saknar asylskäl - och samtidigt försvarar rätten till anhöriginvandring - ja då innebär det i förlängningen att personer med verkliga asylskäl istället INTE kan tas emot.

Det är otvetydigt så att Sverige inte ensamt kan hantera alla världens nödlidande flyktingar. Vi måste prioritera. Själv prioriterar jag personer med asylskäl.

Jag är framförallt kommunpolitiker och min ursprungliga artikel handlade framförallt om att kommunen inte bör bekosta boende för personer som nekats uppehållstillstånd. Vi bör inte som kommun jobba för att försöka integrera människor som staten redan har bestämt ska avvisas.

Vi bör inte som kommun jobba för att försöka integrera människor som staten redan har bestämt ska avvisas.

Det Christina Jansson och den politiska majoriteten i Västerås driver är en kommunal politik som syftar till att motarbeta statliga myndigheter och deras beslut. Detta är både orimligt och dyrt. Det är ett exempel på missriktad välvilja - som på sikt kommer att drabba dem som ännu mer behöver vår hjälp.

Jesper Brandberg (L)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons