Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica Polfjärd (M): Alliansen bekämpar svartarbete

Snart blir regeringens hushållsskatteavdrag (husavdrag) verklighet! Avdraget syftar till att skapa fler jobb och göra svarta jobb vita.

Annons

Husavdraget är en ny benämning på avdrag som omfattar både rot-arbeten och hushållsnära tjänster, med andra ord både reparationer, underhåll, om- och tillbyggnadsarbeten (till exempel målning och tapetsering) och hushållsarbeten (till exempel städning och barnpassning).

Skattereduktionen ska riktas till dem som har underhållsansvaret för sin bostad. I klartext betyder det ägare av småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter.

Det nya husavdraget träder i kraft den 1 juli 2009, men ska även gälla rot-arbeten som har utförts och betalats från och med den 8 december 2008. Rot-arbeten som har utförts och betalats från och med den 8 december 2008 berättigar således till skattereduktion vid inkomsttaxeringen.

Det totala underlaget för hustjänster under ett beskattningsår får uppgå till högst

100 000 kronor per person, och man får dra av hälften av arbetskostnaden. Om två personer samäger och renoverar för 100 000 kronor + 100 000 kronor i arbetskostnad får de 50 000 kronor + 50 000 kronor i skattereduktion.

Man får dock bara göra avdrag för själva arbetet, inte för material eller för entreprenörens eventuella resekostnader. Det är heller inte möjligt att göra avdrag för rot-arbeten om fastigheten är yngre än fem år.

Den 1 juli 2009 kommer även ett nytt system för betalning av husavdraget att införas. Systemet kallas fakturamodellen och innebär att köparen av tjänsten får skattelättnaden vid köpet. Om utföraren normalt sett tar 10 000 kronor inklusive moms för ett visst arbete så kommer beställaren bara att betala 5 000 kronor. Utföraren får därefter begära utbetalning från Skatteverket med den del av arbetskostnaden inklusive moms som köparen inte har betalat.

Den som utnyttjar husavdraget kommer att få ett avdragsbesked från skattemyndigheten. Där kommer det att stå hur stor del av det möjliga avdraget som personen i fråga har utnyttjat.

Den som utför arbetet kan kräva att få se detta avdragsbesked och på så sätt få veta om privatpersonen i fråga har avdragsmöjligheter kvar eller inte. Principen om att avtal ska hållas gäller som normalt, och precis som när vem som helst utför en tjänst förutsätter man att beställaren av tjänsten kan betala.

Socialdemokraterna har som vanligt kritiserat oss och sagt att vi gör för lite. Vi har satsat 3,7 miljarder i vårpropositionen, de vill satsa sex miljarder kronor. Skillnaden är att de bara vill att husavdraget ska vara tillfälligt, medan vi ser det som en långsiktig lösning. Vi menar att det ska vara ett permanent avdrag för att fler jobb ska skapas och göras vita.

Socialdemokraterna vill vidare göra det möjligt för hyresvärdar att utnyttja avdraget. Vi vill inte det eftersom flerfamiljshus normalt sett inte köper svarta tjänster. Social-demokraterna och Lars Ohly (V) ojar sig över den privata sektorn, men de är beredda att subventionera börsnoterade fastighetsbolag. 

För familjen kan billigare hjälp innebära mer tid över. För den äldre kan det vara avgörande för möjligheten att bo kvar i ett eget boende. Trots detta har Socialdemokraterna länge varit motståndare till hushållsnära tjänster.

Vi, däremot, ser en arbetsmarknad i förändring. Efterfrågan på tjänster ökar ständigt och tillväxten i tjänstesektorn är påtaglig. Vi vet att samhället värderar denna typ av

arbeten lika högt som andra, men problemet är att många hustjänster utförs svart.

Detta vill vi ändra på, och denna förändring kräver förankring i verkligheten. 

Den svarta arbetsmarknaden har länge varit en nagel i ögat på vårt gemensamma skatteunderlag. Det beräknas att cirka 130 miljarder kronor undanhålls samhället varje år. De som utför svartarbeten har genom

undanhållandet av skatt inte möjlighet att ta del av våra gemensamma trygghetssystem.

Vi har nu inom Alliansen kommit överens om att göra allt för att bekämpa denna olyckliga utveckling.

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons