Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica Polfjärd (M): Regeringen har misslyckats att fylla julstrumpan

Annons

Välkommen till Köping, Stefan Löfven

 

Statsminister Stefan Löfven (S) håller sitt jultal i Köping.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Välkommen till Köping och Västmanlands län, statsminister Stefan Löfven (S). Vid din tid vid makten har Köping kämpat med rekordhög arbetslöshet bland utlandsfödda och som om det inte vore tillräckligt är ungdomsarbetslösheten högre i länet än i riket som helhet. Jobben kommer inte alla till dels, men det finns ljusglimtar i vintermörkret.

 Det är exempelvis bra att ungdomsarbetslösheten sjunker överlag i Sverige, även om det enligt arbetsförmedlingen till största del beror på att ungdomskullarna har minskat och att det råder högkonjunktur istället för lågkonjunktur. För det sistnämnda hoppas jag att du tar upp i ditt jultal i Köping, nämligen att Alliansen regerade under den värsta finanskrisen sedan den stora depressionen på 1930-talet, medans din regering styr under stark högkonjunktur.

 Vårt framtida välstånd riskeras när din regering sprider pengar kring sig men misslyckas med att få nyanlända att nyanställas. För det kommer inte bli lättare när konjunkturen vänder nedåt igen.

 Samtidigt som välbehövliga reformer lyser med sin frånvaro har vi moderater gjort vår hemläxa. Vi vill:

 1. Arbetslöshetsklyftan mellan inrikes och utrikes födda måste minska. Det tar nio år innan ens hälften av alla nyanlända kommer i sysselsättning. Dessutom tar det ännu längre tid innan man kan försörja sig fullt ut på jobbet. Vi vill därför förbättra integrationsprocessen. Det krävs en omfattande bidragsreform med införande av bidragstak, ökade krav på att komma i jobb samt att full tillgång till svenska bidrag och att ersättningar enbart sker genom eget arbete eller permanent och laglig bosättning i Sverige. Med vårt förslag om stegvis kvalificering till välfärden skickas tydliga signaler att Sverige inte är en kravlös gemenskap. Det ska alltid löna sig mer att jobba än att gå på bidrag oavsett om man bor i Köping eller någon annanstans.  

 2. Matchningsproblem på arbetsmarknaden är en stor bromskloss för fler jobb och en bättre välfärd. Vi moderater vill därför möjliggöra inträdesjobb för nyanlända och unga utan gymnasieutbildning, ersätta Arbetsförmedlingen med en mindre och vassare myndighet samt höja fribeloppet och åldersgränsen för studiemedel till 60 år så att fler kan ställa om senare i livet. Samtidigt förändras arbetsmarknaden. Kommande digitalisering och automatisering innebär både möjligheter och utmaningar i framtiden och kräver därför en politik som skapar förutsättningar för omställning och ökad konkurrenskraft.   

 3. Arbetslinjen ska möjliggöras för alla. De som uppnått pensionsålder men som fortsatt vill jobba och bidra ska också få mer i plånboken än idag. Det kan röra sig om exempelvis sjuksköterskor, lärare och poliser som väljer att jobba efter uppnådd pensionsålder. Detta är viktiga pusselbitar som behövs för att lösa utmaningarna på arbetsmarknaden på långsikt.

 Socialdemokraterna lovade julklappar till alla innan valet. De sa att vanliga löntagare inte skulle få några skattehöjningar på sina inkomster. Men det löftet var inte mycket värt efter att de tog makten, för nu beskattas fyra av tio barnmorskor och poliser som om de vore höginkomsttagare.

Regeringens politik är inte vad Västmanland eller resten av Sverige behöver i julklapp, oavsett vad Stefan Löfven lovar i sitt jultal.

Jessica Polfjärd (M)

arbetsmarknadspolitisk talesperson    

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons