Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb kan inte köpas

Annons

Jag kan inte annat än att återigen bli frustrerad när jag läser Bengt-Åke Nilssons artikel med hans bedyrande och löfte att jobben är det högst prioriterade på agendan för ett nytt Västeråsstyre. Jag tror på hans ärlighet, att han kommer lista tillkomsten av jobb högst upp på hans önskelista. Men det räcker inte med att önska! Jobb kan inte önskas eller köpas - enbart skapas. Dessa för samhället så livsnödvändiga jobb kommer inte av sig själv, utan genom mycket hårt arbete av entreprenörer, aldrig politiker eller byråkrater.

Jobbcenter är ett hån mot människovärdet, det finns ett otal varianter av dessa jobbcenter i vårt land, både privata men delvis offentligt finansierade och helt statligt finansierade. Jag kan nämna ett exempel i Västerås, nämligen det sedan många år inrättade Kraftverket, en av Sveriges många "förvaringsplatser" för alla de människor av "kött och blod" som inte kan placeras ut på något annat ställe, för att inte störa statistiken. Ett kraftverk som tyvärr inte genererar den starkström som Sverige och Västerås behöver utan endast en livsuppehållande likström.

Brist på hållbara affärsidéer är enligt min syn det grundläggande problemet som ligger bakom bristen på riktiga och meningsfulla jobb. Vi kan inte skapa dessa jobb enbart inom det egna landet oavsett om det gäller Sverige eller Västerås. Det enda som ger hållbara och långsiktiga jobb är en ökad export av både produkter och tjänster. Alltså måste en fokusering ske på befintliga företag med potential och vilja att arbeta på nya marknader i en global värld. Denna fokusering skall också göras på det nyföretagande som måste till omedelbart. En landsomfattande satsning på exportcenter i stället för jobbcenter måste till.

Ett friskt och klart vatten för företagen att simma i är nödvändigt. Om detta inte finns så letar företagaren upp nya vatten som är bättre. Det är en naturlig överlevnadsinstinkt i en värld av globalisering som vi måste anpassa oss till. Detta kan man tydligt se i dag genom den ökande utflyttningen av industriell arbetsintensiv produktion utanför Sveriges gränser. Många menar att dessa lågkvalificerade jobb inte skall vara kvar i ett så högteknologiskt land som Sverige, så låt dessa flytta. Men med utflyttningarna följer det med en stor del av det humankapital som vi behöver ha kvar för att utveckla den nya generationens företag.

Samma gamla skåpmat serveras hela tiden av politiker och byråkrater vad gäller skapandet av hållbara, långsiktiga och meningsfulla jobb. Jag efterlyser fortfarande konkreta idéer och förslag till lösningar för att avveckla Sveriges största gissel - arbetslöshet och meningslöshet.

Nåväl, medan Du och dagens Västeråsstyre funderar och funderar, så fokuserar jag mitt arbete på att konkret föra ut de mest potentiella och "hungriga" företagen i en global värld, där jag anser att de största tillväxtmarknaderna finns. Men syftet och tron med denna "utflyttning" är att med närvaron och intäkter från dessa nya globala marknader, ges möjligheter att utveckla och skapa tillväxt i Sverigeföretag. Arbeta lokalt - verka globalt.

Lyssna på idéer som skapar hållbara och meningsfulla jobb i Västerås och Sverige och verkställ de bästa.

Kjell Strandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons