Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben är viktigast för ett nytt Västeråsstyre

Annons

Den socialdemokratiska regeringen klarar inte sitt främsta uppdrag, att få ner arbetslösheten. En LO-rapport visade nyligen att den riktiga arbetslöshetssiffran i Sverige snarare ligger runt 20 procent än de 5-6 procent som är regeringens officiella siffror.

Men författaren av rapporten, Jan Edling, lämnade LO efter att ledningen viftat bort rapporten.

Regeringens recept inför valåret 2006 är att pumpa in flera skattemiljarder till Ams. Genom detta vill man ge länsarbetsnämnderna resurser så att fler kan erbjudas tillfälliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är bra med åtgärder, men de skall leda till riktiga arbeten.

Fler Ams-miljarder är inte lösningen, regeringen bör i stället satsa på att underlätta för företagen, främst småföretag att växa och anställa ny arbetskraft. Jobb skapas av företag och företagare, inte av politiker.

Västerås har länets högsta arbetslöshet, den ligger över riksgenomsnittet, runt 8 procent. Antalet arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år är runt 1 300 personer. Detta visar på behovet av snabba åtgärder.

I Västerås vill folkpartiet införa en kommunal jobbgaranti, där man erbjuder arbetslösa ett enklare arbete med en ersättning som är något högre än försörjningsstödet, ett exempel kan vara funktionen som Fixar-Malte inom äldreomsorgen.

Folkpartiet vill se över anställningar som lönebidrag och offentligt skyddat arbete, så kallat OSA, för att om möjligt öka genomströmningen så att personer med denna typ av anställning kan gå vidare till den reguljära arbetsmarknaden.

Man ska inte bli kvar i lönebidragsanställningar längre än nödvändigt. Det viktigaste är att man kommer in på arbetsmarknaden och att man får sin egen lön. Detta tror folkpartiet är varje enskild människas önskan. Utgångspunkten

måste vara att alla som kan arbeta ska göra det. De skall erbjudas ett jobb utifrån sina förutsättningar.

Arbetsmarknadspolitiken är ett statligt ansvar och regeringen har ännu inte vidtagit de åtgärder som krävs för att stärka företagsklimatet. I Västerås måste vi tills vidare satsa kommunala medel på olika sysselsättningsåtgärder.

Västeråsalliansen presenterade nyligen ett förslag om att inrätta ett Jobbcenter av samma typ som finns i Stockholmsförorten Skärholmen. Förslaget bygger på att alla som saknar arbete och får försörjningsstöd skall delta. Detta skall vara förutsättningen för att försörjningsstöd skall utbetalas.

Förslaget avvisades av socialdemokrater och vänsterpartister. I stället vill kommunalrådet Mats Ericson (v) anslå extra resurser till försörjningsstödet. Är det så vänsterpartiet löser arbetslösheten i Västerås?

För folkpartiet och övriga partier i Västeråsalliansen är kampen mot arbetslösheten den kanske allra viktigaste frågan. För den som går från arbetslöshet till jobb ökar tryggheten och framtidstron.

Dessutom är en framgångsrik arbetsmarknadspolitik nyckeln till en framgångsrik ekonomisk politik.

Om fler kan gå från försörjningsstöd till arbete får kommunen ökade skatteintäkter som ger bättre kommunal ekonomi, som kan finansiera en ökad satsning på skola och omsorg.

Och på sikt rent av sänkt kommunalskatt.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons