Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben först, Persson!

Annons

Arbete åt alla ska vara det överordnade målet för den ekonomiska politiken. Om detta är vänsterpartiet enigt med den socialdemokratiska kongressen. Men det valmanifest som socialdemokraterna presenterade i går är inte tydligt på den punkten.

Manifestet innehåller flera goda satsningar för välfärd och rättvisa. Det gäller till exempel höjningen av taken i a-kassan, satsningar på barn och gamla, och en tandvårdsreform. Det ligger helt i linje med vänsterpartiets politik och visar att vårt samarbete gett resultat och att socialdemokraterna valt att lyssna på oss.

Däremot missar socialdemokraterna att detta är tidpunkten för stora satsningar på sysselsättningen, där den offentliga sektorn måste vara motorn. Alla känner igen stressen för de anställda inom exempelvis vården och omsorgen.

1990-talskrisen kastar ännu sin skugga över svensk välfärd. Det är orimligt att den situationen ska fortgå, när det nu finns mer pengar än någonsin i det samhället. Valmanifestets skrivning om att svensk arbetarrörelse aldrig kan ha något annat mål än full sysselsättning, blir i praktiken omöjlig att uppfylla om inte de offentliga tjänsterna tillåts växa kraftigt. Det räcker alltså inte med att formulera allmänt välmenande fraser om sysselsättningen.

Full sysselsättning kräver en omläggning av den ekonomiska politiken. Det krävs att Riksbanken får sysselsättningen som överordnat mål när den utformar räntepolitiken. Full sysselsättning måste vara viktigare än inflationsbekämpning. Om vi inte låter arbete åt alla vara det viktigaste målet så får vi en situation där tillväxten inte kommer alla till del.

I dag ser man hur ekonomin på många sätt går bra medan arbetslösheten fortfarande är förfärande hög. Så kan vi inte ha det. Därför vill vi använda det växande ekonomiska utrymmet för att få fler i arbete och utveckla välfärden. Vi har inte råd, vare sig mänskligt eller ekonomiskt, med arbetslösheten.

Vår idé är enkel. Använd kostnaderna för arbetslöshet till att investera i nya jobb. Använd de stora överskott som finns i ekonomin till att utveckla välfärden. Vårt förslag innebär att 200 000 nya jobb skapas inom offentlig sektor.

Betrakta inte energi- och miljöomställningen som ett hot utan en gigantisk utmaning som kan göra Sverige till ett föregångsland vad gäller teknikutveckling, forskning och utveckling. Här kan många nya jobb skapas. Sätt fart på byggandet, det ger både jobb och bostäder. Vi vill låta den offentliga sektorn vara motorn i ekonomin. Detta har tidigare visat sig vara en framgångsväg.

I stället för högeralliansens gamla lösningar med besparingar på de sämst ställda och gigantiska skattesänkningar för de välbeställda vill vi utveckla Sverige till ett modernt, rättvist och jämställt land där alla får vara med och bidra. Kring detta upplever vi oss på många sätt eniga med socialdemokratin. Men om vi ska lyckas krävs det att socialdemokraterna blir mycket tydligare med att sätta jobben först och att de visar att de är beredda att låta offentlig sektor växa.

Lars Ohly

Kent Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons