Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Ehrenberg : Vi erbjuder nya hus med unika energilösningar och låga hyror

Annons

Som socialist älskar jag företagande och gillar marknaden

Johan Ehrenberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Att en borgerlig ledarskribent tycker illa om en socialist som driver företag är kanske inte så konstigt. Men Sakine Madon saknar argument när hon vill angripa fastighetsnämnden för att de gett ETC bygg en markanvisning för två nya hus i massivträ och med unika energilösningar och låga hyror (12 december).

Det handlar om klimatpositiva hus som inte köper dyr energi, om elräkningar som är lägre för hyresgästerna och om en finansiering som till femtio procent består av att enskilda människor investerar i huset (crowdfunding). Husen är framtagna av några av Sveriges ledande arkitekter (som dessutom bygger andra hus i området) projektet drivs och ritas också av nestorn för svenska passivhus Hans Eek och byggentreprenören är känd specialist på just massivträhus. Så varför är hon så emot detta?

Det enda hon inte gillar är mig och ETC. Och hittar på märkliga orsaker.

Hon menar att problemet är att jag driver företag utan vinstintresse. (Vilket i så fall utesluter alla kooperativ från allt byggande i Sverige). Hon är irriterad på att ETCs tidningar har presstöd och poängterar att det finns statligt investeringsbidrag för hyresrätter. Och antyder att någon annan får betala projektet eftersom jag själv inte tar den ekonomiska risken.

Detta är ju inte sant.

Självklart tar jag som ägare ekonomisk risk, självklart betalar staten inget förrän ett hus är klart och står på plats och självklart har markanvisningar regler som byggare måste uppfylla för att inte förlora projektet. Kommunen riskerar inget.

Men Sakine Madon påpekar att jag drivit företag som gått i konkurs, vilket upprör henne. Det är ju en märklig idé för en borgerlig ledarsida, konkurser, misslyckanden är en del i aktiebolagslagen och om VLT verkligen är emot den borde man kanske istället föreslå enbart statliga bolag?

Sakine Madon jobbar i en koncern Mittmedia som är landets största presstödsmottagare idag. (Möjligen i konkurrens med Schibstedt). Om Mittmedias lokaltidningar förlorar presstöd kommer hennes kollegor säkert också förlora jobbet. Om man är principiellt emot presstöd kanske man inte ska jobba för en koncern som tar emot det. Eller akta sig för att kasta sten i ett glashus.

Sakine Madon påpekar att jag också driver solcellsbolag och verkar mena att det därför är något märkligt med att vi har solceller på ETCs hyreshus. Men eftersom även våra solcellsbolag inte heller är vinstdrivande kan väl det inte vara upprörande. Mer solel i Västerås är väl inget ont ens i nyliberala teorier?

Det är sant att alla kan misslyckas, jag har drivit projekt som gått dåligt men det har ju Sakine Madon själv också gjort. Som ansvarig på sajten Newsmill fick hon se publicistiska drömmar krossas och det enda som hindrade konkurs 2013 var att ägaren - Bonnier - tog förlusten. De övriga anställda i Bonneirkoncernen betalade det genom sitt arbete.

Företagande är fantastiskt och viktigt. Som socialist älskar jag företagande och gillar marknaden.

Däremot är jag ingen vän av girighet eller vinstuttag.

Sakine Madon tycker dock att fastighetsnämnden istället borde valt en annan byggare, Innobo. Det är ett bra bolag med fina meriter.

Så bra att vi faktiskt ska träffas och diskutera andra möjliga projekt. Så gör vi som gillar marknad, företag och vill skapa ännu fler bostäder. Vi samarbetar. Detta i motsats till ledarskribenter som istället för att diskutera sakfrågan - bra bostäder - väljer att förtala ett projekt bara för att man ogillar mig ideologiskt.

Det är rätt lågt faktiskt.

Johan Ehrenberg

Svar:

I min text på ledarsidan (”Hur tänkte fastighetsnämnden?”) riktade jag alltså kritik mot ansvariga politiker från majoriteten (S-MP-C-KD) som gett ETC Bygg markanvisningen.

Ehrenberg tar i onödan kritiken som personpåhopp och slänger sig på Twitter med anklagelser om att jag ”trollar” och ”hycklar”.

Att vara oförskämd är inget argument. Jag hoppas att Magnus Edström (MP) och andra ansvariga i nämnden förklarar varför de tror på ETC Bygg, för det undrar även oppositionen och många kommuninvånare.

Ps. Newsmill var en mediesatsning som syftade till att gå runt ekonomiskt. Kommersiellt, inte med skattemedel. Viss skillnad på det, och på att driva projekt för att få bidrag. Ds.

Sakine Madon

politisk redaktör

Läs mer:

Extremt klimathus byggs på Öster Mälarstrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons