Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Lindahl (V): EMU bör bli en valfråga

Det svenska folket röstade 2003 nej till medlemskap i EMU och sade därmed nej till att införa euron i Sverige.

Annons

Sedan dess har EMU-motståndet varit fortsatt starkt, men som ett resultat av den ekonomiska krisen är nu motståndet starkare än på mycket länge. Sveriges ekonomi har klarat sig bättre än euroländerna tack vare den egna valutan och det har också gett avtryck i opinionen. Enligt en ny opinionsundersökning från Sifo är 50 procent av svenskarna mot ett införande av euron och endast 39 procent för.

Inför folkomröstningen 2003 handlade mycket av debatten om vad som var bäst för svensk ekonomi – att gå med eller stå utanför? I dag är de som argumenterar för ett svenskt medlemskap i EMU med ekonomiska argument en mycket marginaliserad grupp. De nationalekonomer eller politiker som nu förordar ett medlemskap i valuta-unionen gör det inte därför att de anser det vara ekonomiskt fördelaktigt utan därför att de anser att det är ett sätt att visa solidaritet med de övriga euroländerna och den europeiska unionen.

Men euroivrarnas logik haltar betänkligt. Den grekiska krisekonomin mår inte bättre av att fler länder går med i EMU. Tvärt om innebär fler medlemsländer att det blir ännu svårare att få en ekonomisk politik som passar någon.

Trots att arbetslösheten är större bland euroländerna, och trots att Sverige klarat krisen bättre utanför samarbetet, driver Folkpartiet fortfarande frågan om ett svenskt medlemskap i EMU. Partiet hävdar att det är en fråga om solidaritet, men i själva verket är det en fråga om lojalitet. Lojalitet med det europeiska superstatsprojektet.

Frågan man därför bör ställa sig är: Vad säger de övriga borgerliga partierna? Kommer de att kunna lämna ett besked innan valet? Innebär en röst på de borgerliga partierna ett steg mot ett svenskt medlemskap i EMU och ännu en lojalitetsförklaring till det europeiska superstatsbygget?

I det här läget vore det nog nyttigt om EMU blev en valfråga. Annars är risken stor att en borgerlig regering försöker smyga in Sverige i EMU bakvägen, det vill säga om det nu finns något valutasamarbete kvar att gå med i.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons