Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Lindahl (V): Fler jobb med Sverige utanför EMU

Jonas Dahlgren vill, med anledning av den försämrade växlingskursen och den finansiella oron, att Sverige ska gå med i EMU utan en ny folkomröstning, men Sveriges självständighet har i själva verket gjort att vi klarat krisen bättre än andra europeiska länder.

Annons

Ett lands ekonomi måste bedömas med många fler parametrar än enbart växlingskursen. Under de tio år Sverige stått utanför EMU har vi haft högre tillväxt, lägre arbetslöshet, lägre räntor, lägre inflation och bättre statsfinanser är euroområdet.

Även när det gäller priset på kronan är det i dessa kristider en konkurrensfördel för svensk industri att kronan sjunker. I en kris som drabbar ett exportberoende land som Sverige hårdare får vi nu en kraftigt stärkt konkurrenskraft. Det skapar bättre förutsättningar för exportindustrin och dess underleverantörer och är därför viktigt för sysselsättningen.

Utöver dessa ekonomiska argument för att även fortsatt stå utanför EMU är det självklart så att det vore ett oförlåtligt övertramp av riksdagen att fatta beslut i denna fråga utan att fråga folket i en ny folkomröstning. Dessutom vore det ytterst tveksamt att utlysa en sådan omröstning så nära in på den senaste. Svenska folket har sagt nej till EMU och det bör respekteras.

Johan Lindahl

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons