Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Lindahl (v): Israelvänner har ett ansvar

Annons

Den 6 januari dödades 40 människor som sökte skydd i en skola i Gaza av israeliska bomber. Det är bara ett exempel på med vilken grymhet och hänsynslöshet som Israel bedriver sin krigföring mot det palestinska folket. Hittills har 160 barn mist livet under Israels krig mot Gaza. Den som säger att detta är ett krig mot Hamas ljuger. Detta är ett krig mot det palestinska folket.

Men den israeliska ockupationsarméns svenska fanclub försvarar ändå Israel med samma iver som svenska gammelkommunister en gång försvarade Sovjetunionen.

Om Israel dödar barn och gravida kvinnor i Palestina - då är det palestiniernas eget fel. Om Israel ockuperar och förnedrar palestinier på de ockuperade områdena - då är det palestiniernas eget fel. Så förvränger de svenska Israelvännerna verkligheten och lägger skulden på offren.

Trots att dessa Israelvänner representerar extremistiska åsikter åtnjuter de stöd från delar av det politiska etablissemanget.

När högt uppsatta lokalpolitiker som kommunfullmäktiges ordförande Göran Landerdahl (fp) agerar värd för Israel vännernas möten ger han sitt stöd till den politik som innebär att 160 barn den senaste veckan mist livet i Gaza. Det är under rådande omständigheter anmärkningsvärt att Samfundet Sverige-Israel får nyttja Stadshusets lokaler för sitt årsmöte. Lika anmärkningsvärt som om samma lokaler använts av representanter för den sydrafrikanska regimen på 1980-talet.

Så länge de svenska Israelvännerna inte nyanserar sitt stöd till den israeliska ockupationsmakten är de medlöpare till den massaker som just nu pågår i Gaza.

Johan Lindahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons