Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Bergström (SD): Lagar gäller inte retroaktivt

”Land skall med lag byggas” fanns med i flera av Sveriges gamla landskapslagar och var även vår konung Karl XV:s valspråk.

Annons

Denna tradition är en av framgångsfaktorerna för välstånd, trygghet och rättvisa.

I en trygg rättsstat, är det en självklarhet att alla grupper och individer ska följa riksdagens beslutade lagar och regler. Lagen innebär också självklart att ingen ska särbehandlas genom kvotering/särlagstiftning/rättigheter på grund av etnicitet, kön, hudfärg, grupptillhörighet etcetera.

Sveriges rikes lag gäller oss alla. Den gäller självklart också även undertecknad, därför har jag utan omsvep erkänt, skrivit under och betalat min fortkörningsbot. Överklagandet är av större principiell betydelse, än den enskilda boten.

Vårt land ska styras av nedtecknade lagar. Det är därför en självklarhet och ytterst viktigt för rättssäkerheten att bötesförelägganden och domar har stöd i Sveriges rikes lag. Detta är själva grunden för ett civiliserat västerländskt samhälle, att inte rättsvårdande domstolar och myndigheter ska kunna döma godtyckligt och efter eget tyckande.

Legalitetsprincipen är en viktig grundsats för en rättsstat, som enkelt innebär: inget straff utan lag och att inga lagar stiftas som gäller retroaktivt. Västmanlands tingsrätt har i mål B106-12 hedervärt stått upp för principen att ”land skall med lag byggas”.

Jag känner oro när chefen för trafikpolisen enligt VLT uttalar: ”ärendet nu börjar om och att en ny polisrapport ska skrivas.”

I ett rättssäkert samhälle skriver man inte om redan skrivna rapporter, för att passa nya lagar. Är det en ny svensk praxis att polisrapporter skrivs om, efter behag, då lagtexten ändras?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons