Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Billow (m): Politik och idrott hänger ihop - trots allt

Annons

Det pågår en debatt inför de kommande olympiska spelen i Kina i sommar. En fråga som kommit upp är den om bojkott av invigningsceremonin av stats- och regeringschefer. Från många håll möts kravet med argumentet att bojkotter sällan uppnår sina mål, utan snarare stärker en regims inhemska legitimitet.

Det ligger något klokt i det.

Ett annat argument som framförs är att idrott och politik inte hör ihop. Detta är betydligt svårare att ta till sig, speciellt med tanke på vem som främst framför argumentet: Internationella olympiska kommittén (IOK). När den för fram

detta argument visar det på ett visst mått av aningslöshet rörande de olympiska spelens historia. Det blir inte bättre av att IOK själv pekar på att Kina förbundit sig till att respektera journalisters yttrandefrihet. IOK använder alltså själv politiska påtryckningar som medel för olympiaden som ska hållas.

De olympiska spelen har ett intimt samband med politik, liksom mycket av sporten som utövas på hög nivå av nationella lag. Vem har inte känt stolthet när ens landsman eller landsmaninna vinner guld och landets flagga hissas till Du gamla, du fria?

Den debatt som uppstått om Kina och mänskliga rättigheter visar på hur tätt sammanlänkad idrotten i de olympiska spelen samt andra världsmästerskap och internationell politik är. Se OS-bojkotten 1980 efter att Sovjet invaderat Afghanistan! Se hur de nord- och sydkoreanska lagen numera tävlar under gemensam flagg! Se den serbiske simmare som nyligen hade på sig en tröja med budskapet "Kosovo tillhör Serbien" under medaljceremonin!

Visst kan man önska att idrott och politik inte hörde ihop, men på olympisk nivå visar historien att idrotten och politiken absolut har ett nära samband och samspel med varandra. Och då kräver det att de politiker från världens länder som besöker de olympiska spelen i Peking faktiskt talar mycket tydligt om de brott mot de universella mänskliga rättigheterna som den kommunistiska regimen i Kina faktiskt begår.

John Billow

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons