Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon Anders Klockar: Har vi råd med fattigdomen?

Enligt Rädda Barnen är omkring 250000 barn i vårt land fattiga. Har vi verkligen råd med den här fattigdomen? Har vi råd att riskera framtiden för en kvarts miljon barn? Har vi råd att låta dem leva i ekonomiskt och socialt utanförskap med allt det negativa som det för med sig?

Annons

Den socialbidragsnorm som fastställdes på 1980-talet är låg. Bidragsnormen säger för övrigt ingenting om hjälpbehovet. Den säger bara något om vår vilja att hjälpa de svaga i samhället.

För utsatta familjer räcker pengarna knappt till det nödvändigaste. Till nyanskaffningar finns ingenting. Att verkligheten ser ut så här har en socialsekreterare berättat för mig.

Barn och ungdomar som hamnar i utanförskap tappar lätt förtroendet för samhället och känner ofta hopplöshet. Känns livet hopplöst och meningslöst är det lätt att falla in i ett destruktivt livsmönster: drogmissbruk, kriminalitet, strunta i skolan. De fattiga ungdomarna kan också dras till populistiska partier som sverigedemokraterna och nationaldemokraterna. Dessa partier skall inte underskattas. De vet var de kan vinna sympatier.

Har vi verkligen råd att låta den här utvecklingen fortsätta? Jag tror inte det. Jag tror att det på sikt blir ekonomiskt lönsamt att höja bidragsnormen till en rimlig nivå. Vi måste komma bort från den kortsiktiga kvartalsekonomin.

Jag tror också att svenska folket vill ha bort barnfattigdomen. Problemet är att mannen på gatan är ganska omedveten om frågan. Det blir mediernas uppgift att ta upp debatten.

Hösten 2005 bad jag VLT att ta upp problemet med barnfattigdomen. Jag fick aldrig något gehör för det. Samma höst skrev jag till individ- och familjenämnden i Västerås. Inte heller politikerna i nämnden ville ha en offentlig debatt.

Det blir lättare att möta framtidens problem om vi har ett solidariskt samhälle. Det är nödvändigt att fler känner sig delaktiga i samhällsutvecklingen. Vi har inte råd att låta människor leva i utanförskap.

Jon Anders Klockar

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons