Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Ek (s): Stöd bussförarnas krav på jämlika villkor

Annons

Lavaldomen skakade om arbetarrörelsen. Men lika lite som vi kan tillåta sämre villkor för baltiska byggarbetare med entreprenaduppdrag i Sverige kan vi tillåta sämre villkor för privat anställda busschaufförer. Kampen för jämlika och rättvisa villkor för arbetstagare inom privat och offentlig sektor är viktig. Den senaste tidens tendens till ökad utsatthet för våld i arbetet som bussförare sätter även fokus på arbetsmiljöproblemen i branschen.

Kraven på utökade vilotider och möjligheter till tillsvidareanställningar är rimliga. Bristen på busschaufförer bidrar säkerligen till ett stärkt förhandlingsläge, men vi får inte glömma att strejker kräver medborgerlig uppslutning. Vi måste solidarisera med rimliga krav på schyssta villkor. Kollektivtrafiken är en viktig nerv i vårt samhälles ekonomiska liv. Stora arbetsgivare som Connex, Busslink och Swebus har råd att erbjuda jämlika och rättvisa villkor. Släpp inte efter för arbetsgivarsidans vilja att så split i arbetarrörelsen! I samma stund vi överger kraven på jämlikhet och inbjuder till skillnader i villkor mellan offentliga och privata anställningsförhållanden har vi startat en illojal konkurrenssituation. Arbetsgivare som inte har råd att erbjuda jämlika villkor ska sållas ut. Att understödja enskilda företag som inte mäktar med konkurrensen är ingen framkomlig väg.

Sorgligt nog har vi en borgerlig regering som gör sitt bästa för att skjuta den generella välfärdsmodellen i sank. Försämringarna i arbetslöshets- och sjukförsäkringen bidrar till ett osolidariskt synsätt på arbetslösa och sjukskrivna. Det synsättet legitimerar ett ifrågasättande av en skattefinansierad och generell välfärd.

Grunden får vår generella välfärd är varor och tjänster som förädlas genom utbildning, forskning, teknikutveckling och som bidrar till tillväxt. Upplever arbetstagare i tillräckligt stor utsträckning att de står ensamma i sin belägenhet vid arbetslöshet eller sjukdom kommer de inte heller att bidra till idén om att vår samhällsmodell ska skydda individer och inte enskilda arbetstillfällen.

Den moderatstyrda regeringspolitikens resultat på den fackliga anslutningsgraden och a-kasseanslutningen är därför extra beklämmande. Den borgerliga våta drömmen om svaga fackföreningar är näringslivets och tillväxtens fiende nummer ett. Svaga fackföreningar söker konfrontation istället för samförstånd. Strejker och annan ofred på arbetsmarknaden stryper tillväxten och möjligheterna till samförstånd i fråga om näringslivs- och samhällsutvecklingen.

Bussförarnas krav på jämlika och rättvisa villkor är sålunda intimt förbundet med vår generella välfärdsmodell. Bussarbetsgivarnas undergrävande av jämlika och rättvisa villkor på arbetsmarknaden är i detta perspektiv samhällsfarlig.

Jonas Ek

fil kand i sociologi och socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons