Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Sjögreen: Familjeläkarna i blåsväder

Det blåser hårda "vårdval"-vindar över länet. Nya friska politiska fläktar skall blåsa bort problem med allmänläkarbrist, blåsa liv i patientmakten och göra vårdens skattepengar väderbeständiga.

Annons

I "Vårdval Västmanland" slopas kravet på specialistkompetens i allmänmedicin - simsalabim - och borta är bristen.

Västmanlänningarna, som under många år lärt känna sin egen läkare, skall nu lista sig på mottagning. Borta är alla begränsningar och en mottagning kan ta emot hur många

patienter som helst och därmed kunna tjäna hur mycket pengar som helst.

Privata aktörer inbjuds nu brett till auktorisation för att etablera verksamhet. Nu öppnar sig en jungfrulig vårdmarknad med miljarder i omsättning. Den envisa snålblåsten, som landstingens vårdcentraler strävar mot, ökar till kulingstyrka. Nya ekonomiska drivkrafter kommer att ge en helt ny dynamik och gradvis - inte hastigt och dramatiskt - leda till en helt ny sjukvårdsstruktur.

Vårdvalens starka ekonomiska incitament är lagda så att utvecklingstrycket leder i riktning mot att gynna mottagningar som kan hantera stora patientströmmar. Patienter med stora vårdbehov blir förlustaffärer och kommer att utgöra marknadsspelets "Svarte Petter".

Att starta nytt kräver ett stadigt riskkapital och etablerade mottagningar kan säljas till stora kapitalägare. På sikt kommer därför primärvården att domineras av några få stora multinationella vårdbolag. Prioriteringarna kommer att styras av lönsamhetskalkyler i bolagsstyrelserna.

Statistikekvilibrister kommer att optimera ekonomin med det nya vårdvalets penningmässiga lockbeten. Helt förutsägbart kommer det att ske på bekostnad av en individualiserad professionell bedömning av vårdbehov. Ut i det blå far helhetssyn, reflektion och personligt ansvar. In kommer nya läkare med "snabba ryck" och pengar i blick. Fortbildning, handledning och barnafödande blir negativa produktionsfaktorer. Social kompetens hos läkarna kommer att bli den främsta framgångsfaktorn och professionell kompetens knappt efterfrågad.

Väl inne på marknaden kommer aktieägare och bolagsstyrelser att sträva efter vinstmaximering och ökad omsättning, genom att successivt lägga under sig mer och mer av den nya vårdmarknaden. I förlängningen ligger ett "joint venture" med den redan expanderande branschen med privata sjukförsäkringar. Det gör att det kommer att bli än mer lönsamt att vårda de minst vårdbehövande och mest bemedlade människorna.

Det är hög tid att analysera och förstå vart vindarna blåser. Att ligga i lä och utvärdera håller inte. När vårdvalsvindarna mojnat kommer det inte att vara möjligt att vända skutan.

Jonas Sjögreen

Västerås, privat entreprenör sedan 20 år och ofta i motvind

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons