Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Sjöstedt (v): Oacceptabelt att EU inte lyssnar på väljarna

Vid midsommar enades EU:s toppmöte om ett nytt förslag till fördrag för unionen. Till allra största delen är fördraget en kopia av den konstitution som väljarna i Frankrike och Nederländerna redan har avvisat i folkomröstningar.

Annons

Nu är det upp till EU:s medlemsländer att ta ställning till detta nya förslag. Det finns all anledning att låta de svenska väljarna avgöra fördragets framtid i en folkomröstning.

Det nya fördraget är den största förändring av EU som har skett sedan Sverige blev medlem 1995. Det innebär att EU blir något helt annat än det som en majoritet av väljarna röstade för i folkomröstningen 1994. Överstatligheten ökar kraftigt och vetorätten tas bort på närmare ett 50-tal områden. Riksdagen förlorar inflytande i motsvarande utsträckning.

EU får bland annat överstatlig makt över straffrätt och civilrätt. EU får en utrikesminister och president även om man i det nya fördraget väljer att byta namn på de två funktionerna.

EU ska militariseras och blir en militär allians. Fördraget innebär slutet på Sveriges militära alliansfrihet. Medlemsländerna åläggs att öka sin militära kapacitet, i klartext att upprusta. Fördraget gör EU till något helt annat än det som väljarna en gång sade ja till.

Det nya fördraget respekterar inte den svenska folkomröstningen om EMU. Sverige har, till skillnad från Danmark och Storbritannien, inget undantag från EU:s gemensamma valuta i texten. Istället är Sverige, vilket har bekräftats av EU-kommissionen, enligt fördragstexten juridiskt förpliktigat att införa euron som valuta.

Det nya fördraget innebär att man försöker köra över Frankrike och Nederländernas beslut att tacka nej till den centralstyrning och marknadsliberalism som dominerar fördraget. Nu försöker man pressa medlemsländerna till att inte anordna nya folkomröstningar. Det är oacceptabelt att EU inte lyssnar på väljarna och inte respekterar sina egna demokratiska spelregler som ger ett medlemsland rätt att stoppa fördragsändringar.

I debatten brukar det hävdas att det räcker att riksdagen godkänner fördraget. Men fördragsändringen innebär att riksdagen avstår en stor del av Sveriges nationella självbestämmanderätt till EU. Denna självbestämmanderätt kan inte sedan tas tillbaks av en ny riksdag. Jag hävdar att denna självbestämmanderätt i grunden tillhör de svenska väljarna som låter riksdagen utöva den. Om den ska lämnas över till EU:s överstatliga institutioner för all överskådlig framtid så bör det i så fall bekräftas av väljarna i folkomröstning.

Det är också uppenbart att riksdagen har haft mycket små möjligheter att påverka de förslag som har förhandlats. De konkreta texterna som behandlades har varit hemliga, till och med för de nationella parlamenten, in i det sista. I den senaste valrörelsen undvek de partier som var för konstitutionen debatt om den. Väljarna har därmed haft minimal möjlighet att påverka riksdagen i denna fråga.

Folkomröstningen om EMU visar att det finns betydande åsiktsskillnader mellan en EU-entusiastisk majoritet i riksdagen och en majoritet av väljarna som är mer skeptisk till att centralisera mer makt till EU. Vetskapen om denna åsiktsklyfta borde rimligen göra majoriteten i riksdagen mer lyhörd och ödmjuk i EU-frågor.

EU, liksom den svenska regeringen, försöker genomdriva ett omfattande fördrag utan att våga fråga befolkningen om de vill ha denna enorma centralisering av makt till EU-kommissionen, EU:s domstol och EU-parlamentet. Utan folkomröstning lär vi heller inte få någon verklig saklig debatt om vad fördraget innebär. Men väljarna har rätt att bli hörda i denna fråga.

Jonas Sjöstedt

medlem i vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons