Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Westerholm (FP): Helst av allt vill jag få sparken

Annons

Att sitta i barn- och bildningsnämnden – som bland annat ansvarar för förskole- och skolfrågor – är ett oerhört viktigt, stimulerande och roligt uppdrag. Men helst av allt skulle jag inte vilja ha det, eller rättare sagt tycker jag inte att skolan ska ha en kommunal styrning och därmed skulle min plats bli överflödig.

Skolan är vårt lands viktigaste framtidsfråga och om Sverige ska fortsätta att vara en välfärds- och kunskapsnation behöver vi en vässad och en för alla barn likvärdig skola i världsklass. Sedan kommunerna övertog ansvaret för skolan från staten har likvärdigheten urholkats. Det är en uppenbar orättvisa och ett problem för hela landet när barn i rika kommuner eller kommuner som prioriterar skolan får tillgång till nya läroböcker, näringsriktig skolmat och moderna skollokaler medan barn i fattigare kommuner får sitta i slitna klassrum och läsa gamla böcker. Hur partier och organisationer som säger sig prioritera skolan blundar för detta är för mig en gåta.

Skolan har tyvärr blivit en kommunal budgetregulator där resurser plockas för att täcka upp andra hål i kommunens budget.

Genom att överföra skolan till staten skulle alla barn och lärare få likvärdiga förutsättningar oavsett var i landet de bor.

Regeringen har genomfört många förändringar som jag tror kommer att bli mycket betydelsefulla för skolan på sikt, men frågan om kommunaliseringens negativa effekter gömmer man i utredningar.

Det är hög tid att lyfta denna fråga på allvar. En likvärdig skola är en rättighet för alla barn! Den kommunalt styrda skolan är ett stort hinder för att uppnå denna likvärdighet och för att få en skola i världsklass.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons