Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson (C) Östling (S): Åtta större grepp för Västerås!

Vi som skrivit den här artikeln tycker att det under en lång tid saknats större grepp för att ta Västerås till närmast högre division bland mindre storstäder. Vi har åtta förslag på förändringar som skulle ta Västerås i den riktningen.

Annons

1. ”Motorvägskorset Västerås”. Bygg färdigt den tvåfiliga motorvägen mellan Enköping och Köping. Projektera upp tvåfilig motorväg från Gävle över Västerås till Norrköping. Motorvägskorset som då uppstår skulle tillsammans med kombiterminaler för godstransporter och näraliggande flygplats göra Västerås till det självklara logistikalternativet i denna del av landet. 

2. Fraunhofer Institut i Västerås. Satsningen på Automation Region och Robotdalen är bra. Detta bör kompletteras med etablering av Fraunhofer Institut i Västerås för mera spetsteknologi, proffsigare kommersialisering och bättre internationellt nätverk angående nya spetsteknologier. En bruksort kan stå på ett ben. En mindre storstad behöver fler ben att stå på. 

3. Gigabit-Bredband till alla västeråsare! Motorvägarnas motsvarighet på Internet heter Gigabitkapacitet åt alla Västeråsare. Med Gigabit-Bredband kan människorna bo i hela kommunen, företagen utvecklas oavsett lokalisering och nya tjänster introduceras. 

4. Nollkriminalitet i Västerås! Västerås har blivit en bra stad för kriminella. Med utbyggt Gigabitkapacitet i stadsnätet möjliggörs trygghetssystem i stor skala. Med kameror som dokumenterar brottet när det begås kan blånekande brottslingar lagföras, dömas och straffas. 

5. Västerås Näringslivsnämnd! Hemlighetsmakeriet i ”Västerås Näringslivsråd” ska ersättas med dess motsats. En näringslivsnämnd med professionell ledning, en offentlig agenda, protokollförda möten och aktörer som vågar stå för sina yrkanden offentligt. 

6. Bättre skola från dagis till doktor! Bästa skolorna i Västerås verkar vara förskolorna. Därefter verkar kvaliteten falla i grundskolan, ytterligare i gymnasiet och fallet kulminerar på högskolan. Det kanske är dags för en kommission som får se över varför skolorna blir sämre när eleverna blir äldre. 

7. Uppmärksamma individerna! Västerås stora privata och offentliga apparater styrs av förvaltningstjänstemän med fokus på system, processer och organisation. Individer ses i huvudsak som utbytbara slitdelar i det stora maskineriet. Västerås behöver förändra synen på individen, nyckeln till all positiv förändring i en konservativ stad. Vi föreslår därför att tio nu levande förtjänstfulla medborgare får en gränd, en gata, ett torg eller en byggnad uppkallad efter sig – varje år. 

8. Försköna Västerås centrum! När brottsligheten och skadegörelsen besegras öppnas möjligheter att försköna Västerås centrum. Västerås kan bli en stad som lever dygnet runt och året runt. Fontäner, vattenytor, färskvattenrännor längs trottoarer, miniparker, restaurangstråk, anläggningar för utomhusaktiviteter och ”boulevarder” ner mot vattnet är några inslag som vi gärna ser i vår stad. 

Evert Jonsson (C)

Tomas Östling (S)

ledamöter av Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons