Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson: För lite Västerås, Science och Park

Annons

Den utmärkte tänkaren Jan Edling på Vinnova konstaterade i Almedalen att Sveriges life science-industri ligger pyrt till. Edling beskriver situationen på följande sätt: De stora företagen inom life science har redan lämnat Sverige, det kvarvarande Astra säljer ut sina patent och flyttar forskningen utomlands. Kvar blir en stor mängd små bolag som saknar infrastruktur, riskkapital och förmåga att utveckla nya originalsubstanser. Samtidigt försämras samarbetet mellan life science-industrin och sjukvården med resultatet att antalet kliniska prövningar minskar drastiskt.

Så kan det gå för ett land som fokuserar på sina storföretag och missköter det livsviktiga teknologiska underifrånföretagandet.

Näringslivet måste förnyas underifrån likt nya vassa hajtänder som kontinuerligt växer fram och ersätter de gamla utslitna tänderna.

Västerås är en av de stora syndarna i landet när det gäller det livsviktiga teknologiska underifrånföretagandet. De två maktpartierna i staden, Socialdemokraterna och Moderaterna, litar nu som förr på att ABB, Ica och Ikea ska fixa jobben utanför den kommunala och landstingskommunala sfären.

De två största partierna ser därför inget problem med att det teknologiska underifrånföretagandet i Teknikbyn, Västerås Technology Park, i praktiken håller på att haverera. Det viktiga enligt kommunens stadsdirektör är inte längre om det finns några företag i Teknikbyn, utan vilka processer, system och tjänster VSP:s parkförvaltning har att erbjuda företagen i Västmanland och Södermanland.

Hade utvecklingen fortsatt som under Teknikbyns första åtta år så hade Byn i dag bestått av 350 högteknologiska och/eller kunskapsintensiva, medlemsbetalande, kvalitetsgranskare och associerade företag med runt 2 500 medarbetare på Kopparlunden, Vallby och Mimer/Melker. Med samma sätt att räkna i dag som då har Västerås Science Park i dag maximalt 117 medlemsföretag, en halvering av antalet Teknikbyföretag på fem år.

Samtidigt som antalet företag har halverats med samma sätt att räkna, har budgeten för Västerås Science Park (VSP) tredubblats i förhållande till vad den i genomsnitt var för Teknikbyn under åren fram till 1996.

De senaste årens satsning i VSP på ett utspritt regionalt lågteknologiföretagande kompenserar inte heller det stora tappet i Teknikbyns kärnverksamhet som sammanhållen teknologipark. Västerås Science Park blir därmed allt mera artskild från sina ursprungliga svenska förebilder, Mjärdevi Science Park i Linköping och Ideon Science Center i Lund. Västerås Science Park är numera inte så mycket Västerås, inte så mycket Science och inte så mycket Park. Snarare går utvecklingens av VSP i riktningen ”Västmanlands och Södermanlands Allföretagarnätverk modell Almi 2”.

Almi, Jobs and Society, Ung Företagsamhet, Företagarna och Idélab gör redan det jobb som VSP nu fokuserar på. Samtidigt som ingen längre bygger en sammanhållen teknologipark av hög internationell standard i Västerås. Är det ett bra upplägg?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons