Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Eklund (s): Skrota ombildningsprogrammet!

Annons

Den 14 februari drev majoriteten i Mimers styrelse igenom att 4 300 av Mimers hyresrätter skulle säljas och bli bostadsrätter.

Majoriteten var glad och stolt över beslutet. Miljöpartiets Mikael Vilbaste, som är med i den moderatledda majoriteten, välkomnade "bostadsrättiseringen". "Nu förflyttar vi demokratin nedåt" sade han till VLT.

Men när västeråsarna upptäckte att majoriteten skulle sälja bort den gemensamma klenoden Mimer blev väldigt många uppriktigt förbaskade. Hyresgästföreningen hade inga svårigheter med att samla in 7000 namn till stöd för kravet på en folkomröstning. Det är ungefär 2000 fler namn än vad som behövdes.

Sedan majoriteten insett folkets ilska har de ansträngt sig väldigt mycket för att komma runt det självförvållade problemet med så få egna skador som möjligt.

Ett sätt är att säga nej till en folkomröstning. "Nu flyttar vi demokratin till en opinionsundersökning", kan Mikael Vilbaste

säga numera.

Ett annat sätt är att tona ned antalet lägenheter som ska säljas. "Det är bara ett erbjudande, det blir inte så många" heter det nu från majoriteten.

Det blir snarare 600 än 4300 hyresrätter som säljs för att bli bostadsrätter, menar Mimers vd Björn Dahlberg i ett

debattinlägg den 7 juni. Kanske får han rätt när historien om det storstilade ombildningsprogrammet summeras.

Men ett av majoritetens argument för att sälja just 4300 hyresrätter har varit att de vill stärka integrationen på bland annat Bäckby, Vallby med flera ytterområden. Hur blir det med integrationen om man bara säljer 600 lägenheter där de flesta finns i centrala lägen?

Beslutet i Mimers styrelse i februari att 4300 eller 40 procent av Mimers ordinära hyresrätter ska säljas för att bli bostadsrätter är det beslut som gäller. Menar majoriteten inte vad den sade den 14 februari kan man backa bandet och skrota ombildningsprogrammet!

Jörgen Eklund

Politisk sekreterare för socialdemokraterna i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons