Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): De unga måste få jobb

Annons

Att minska ungdomsarbetslösheten har länge varit prioriterat för centerpartiet. Nu har det också blivit en huvuduppgift för regeringen att åtgärda.

För ungdomarna är det mycket betydelsefullt att kunna komma in på arbetsmarknaden och etablera sig där. Att ungdomsarbetslösheten har varit så hög är ett av vår tids största misslyckanden, ett misslyckande som vi nu har möjlighet att rätta till.

Den förra regeringen lämnade efter sig ett samhälle där över 100 000 ungdomar under 25 år stod utanför arbetsmarknaden. Nu sjunker den totala arbetslösheten bland unga. Men vi kan göra mer. Det är nu under pågående högkonjunktur som vi måste göra allt vi kan för att ungdomar ska få jobb.

Centerpartiet lade under 2006 fram ett jobbpaket med 15 punkter för att bryta massarbetslösheten bland unga. Sedan maktskiftet har flera av våra ambitioner blivit regeringspolitik. Ungdomsarbetslösheten tas på allvar. Det senaste exemplet på detta är jobbgarantin för unga som finns med i vårbudgeten. Jobbgarantin för unga är en åtgärd i rätt riktning. Med halverade arbetsgivaravgifter och nystartsjobb finns dessutom flera möjligheter för unga att få ett riktigt jobb.

Utredningar har visat att arbetsmarknadsutbildningar snarare förlänger än förkortar arbetslöshetstiden för unga. Regeringen har i stället valt att fokusera på att stimulera ungas arbetssökande. Det har visat sig vara mer effektivt eftersom att de unga då knyts närmare arbetsmarknaden. När matchningen mellan arbetssökande och ledigt jobb blir effektivare förbättras också chanserna att få jobb.

Ju längre tid i arbetslöshet desto mer intensifierade ska insatserna från arbetsförmedlingen bli. De arbetslösa ungdomarna ska inte bara behöva förlita sig på datorer. De ska få stöd och hjälp i att ta direktkontakt med arbetsgivaren och i den fortsatta processen fram till det att den arbetssökande blir arbetstagande. En personlig rådgivare ska hjälpa dem till jobb eller utbildning, allt utifrån den unges behov och önskemål.

I Västmanlands län står 1 788 unga utanför arbetsmarknaden. Det är dessa som centerpartiets och regeringens politik riktar sig till. Det är dessa som ska kunna försörja sig själva, få erfarenhet och kunna flytta hemifrån.

Centerpartiet väljer att inte sitta still i båten och hoppas på att arbetslösheten bland unga ska sjunka av sig självt. Vi presenterar nya förslag, nya tankesätt och konkreta åtgärder för att ungdomar ska få jobb. Det är först då vi kan pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten och ge unga den start i livet de förtjänar.

Jörgen Johansson

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons