Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Fastighetsskattens slopande ska finansieras

Annons

Reavinstbeskattningen på fastigheter, i samband med fastighetsskattens slopande, har diskuterats i ett antal artiklar senaste månaden. Åsikter från "ocker" till "ingen katastrof" är omdömen som nämns. Spridningen i omdömen visar frågans komplexitet.

Alliansregeringen är överens om att fastighetsskatten ska slopas. I överenskommelsen betonas det att finansieringen av förslaget ska ske inom gruppen boende. Att tro att "någon annan" ska betala notan är alltså en missuppfattning.

Det är alltså fel att tala om ocker i det här sammanhanget. I stället gäller det att finna en finansiering som är såväl framtidsinriktad som acceptabel för flertalet i samhället. Målet måste vara att finna en modell som har en legal framtoning till skillnad från dagens system som helt saknar acceptans i de breda folklagren.

Att finansiera fastighetsskattens slopande med en höjning av reavinsten är den "enkla vägen" men ändå mycket komplicerad. Den höjning av skatten, som kan tänkas ske bör minimeras, vilket givetvis väcker frågan vad som ska komplettera finansieringsförslaget.

Som jag ser är det uppskovsrättens vara eller inte vara ha varit en fråga som borde ha diskuterats mer ingående. Vi vet att oavsett regering och lösningar i dagsläget så måste uppskovsrätten diskuteras i en nära framtid. Ingen regering kommer att ha kontroll på uppskoven och dess slutliga beskattning med nuvarande lagstiftning inom EU.

Om vi inte ska skapa en stor svart marknad, inom fastighetssektorn, så bör vi anpassa oss efter EU:s regelverk och då är uppskovsrättens dagar räknade. En sådan förändring kräver en högkonjunktur för att mildra den ofrånkomliga svacka som ett slopande skulle innebära för byggsektorn.

Idag har vi en sådan högkonjunktur men tiden för att ta fram ett sådant genomgripande förslag är förmodligen för kort. I stället bör alternativen analyseras noga. Detta kommer också att ske via den remiss som väntar om fastighetsskattens avskaffande.

I den remissen är det lämpligt att inte låsa några möjligheter utan att söka den modell som bäst gagnar boendet, ägandet och likvärdigheten för alla människor och bygder.

Som inlägg i den debatten är det bra att olika åsikter förs fram men kalla inte förslagen för ocker, det är att gå för långt!

Jörgen Johansson

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons