Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (C): Förläng friperioden för 3:12-reglerna

Annons

3:12-reglerna förändras vid årsskiftet på ett sätt som kan vara förödande för små och medelstora företag. Regeringen måste därför förlänga den friperiod som går ut vid årsskiftet.

Småföretagen är viktiga för den svenska ekonomin. Det är hos de här företagen som vi kan stärka arbets-linjen på ett bättre sätt än i storföretagen. Därför är det nödvändigt att grundlägga en positiv attityd gentemot företagandet, förenkla regelverket samtidigt som det måste bli mer lönsamt att våga ta steget att bli företagare.

Ett konkret exempel på regeringens stimulans av företagandet var förändringarna av 3:12-reglerna, 2007 med retroaktiv verkan från 2006, så att skatten sänktes från 57 procent till 43 procent. Förändringen var dock tidsbegränsad och upphör vid årsskiftet.

Om inte friperioden förlängs så kommer beskattningen åter att höjas till 57 procent och därmed bli direkt skadlig för många företag i Sverige. Det är knappast i linje med de intentioner som alliansregeringen framfört. Därför bör beslut om förlängning, alternativt permanenta nuvarande bestämmelser.

3:12-reglerna har blivit något av en följetong i relationen mellan regeringarna och näringslivet. Förändringar har skett till det bättre och nuvarande bestämmelser är hyfsade men bör ändå ses över. Förmodligen bör nuvarande system helt slopas och en översyn av en framtida beskattningsform göras.

Till dess bör dagens regelverk bestå för att ge företagen rimliga planeringsförutsättningar. Det är ändå så att de små- och medelstora företagen i Sverige allt mer framstår som ryggraden i vårt näringsliv. Det är alltså en sektor som bör stimuleras och utvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons