Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (C): Långsiktigt sparande ska belönas

Bengt G Andersson har helt rätt i att alla bör spara inför sin pensionering. I dag blir allt för många besvikna över hur lite pengar de får vid pensioneringen.

Annons

Då jobbskatteavdraget och förändrade tröskelvärden för den statliga skatten förändrat situationen för pensionssparare så var det nödvändigt att se över hur pensionsutfallet blir för den enskilde.

Vi kan då konstatera att 80 procent av de som sparar i pensionsförsäkringar inte betalar någon statsskatt. Många av dem är kvinnor som dessutom kommer att ha låg pension vid sidan av den privata pensionen. Det skatteavdrag de får göra innefattar alltså bara den kommunala skatten. Vilken nivå den har när man i framtiden tar ut pengarna och ska beskatta dem är synnerligen oklart i dag. Allt talar för att skatten är högre.

Under sparandetiden betalar de fortlöpande en avkastningsskatt i likhet med exempelvis kapitalförsäkringar.

Trots detta måste det långsiktiga sparandet stimuleras. Frågan är bara

i vilken form. Pensionsförsäkringarna, med sina skatteavdrag, är knappast ett sparande i tiden. Dessutom skulle kommunerna förmodligen vara mer betjänta av skattepengarna

i dag än om ett antal år. Förmodligen skulle det garantera många kvinnojobb

i våra kommuner.

Hur stimulerar vi då det långsiktiga sparandet? Personligen anser jag att stimulansen bör ske fortlöpande så att den sparande ser de positiva effekterna. Med kapitalförsäkringen som grund kan man fortlöpande ge stimulans genom successiv reduktion av avkastningsskatten och när den enskilde efter drygt tre decennier tar ut sina pengar så är de skattefria och har så varit under ett antal år.

Min avsikt med min översyn har varit att stimulera en debatt över hur vi mer aktivt får unga människor att spara inför en kommande pensionering.

Dagens situation, med besvikna pensionärer, är knappast den optimala lösningen. I de här sammanhangen är det mycket viktigt att tänka efter före.

Från samhällets sida är det vår uppgift att stimulera alla till det sparandet för att alla ska kunna få en bättre ålderdom.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons