Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Lodjuren är för många

Annons

Hur många lodjur ska vi ha i Västmanland? Hur många andra arter ska tillåtas finnas i länet? Hur sköter länsstyrelsen uppgiften med att tillgodose alla intressen på det här området? Det är tveklöst tre viktiga frågor som bör besvaras på ett sätt som är såväl sakligt som folkligt förankrat. Enligt min bedömning klarar inte länsstyrelsen den målsättningen i sitt beslut om lodjursstammens storlek i länet.

Västmanland är ett litet län med en stor lodjursstam. Det innebär att andra arter minimeras för att en lodjursstam, som är närmare tre gånger så stor som länet kan föda, ska tillåtas. Detta är inte rimligt och beslutet saknar dessutom den folkliga förankring som fordras.

Nyligen presenterades en utredning för regeringen hur den framtida rovdjursförvaltningen ska ske. Utredningen påtalar behovet av regional förankring i de beslut som tas i frågan om olika rovdjursstammars storlek. Frågan är då vad regional

förankring är. Ja, det är knappast en statligt styrd länsstyrelse utan den förtroendemannaförankrad styrelse som avses i utredningen.

I Västmanland har vi en viltvårdsnämnd som har den förankringen. Där finns företrädare för såväl naturvårdsintressen, jägarkåren som markägare och politiker. Den gruppen beslutade, helt enigt, att avskjutningen av lo i länet bör vara 20 djur. Länsstyrelsen gick dock in och överprövade beslutet och sänkte avskjutningen till fem djur. Hur detta stämmer överens med förvaltningsplaner, behov och främjandet av den biologiska mångfalden frågar sig alla.

Det här visar att begreppet regional förankring måste tydliggöras. Det är inte en fråga om att flytta statens beslut från Stockholm till Västerås utan att ge länets förtroendevalda den roll en sådan inriktning avser. I de beslut som riksdagen kommer att ta kring rovdjursutredningens förslag måste därför tydligt klargöras att beslut ska ha en reell regional förankring.

Det innebär att viltvårdsnämnden och den rovdjursgrupp som finns i länet ska ha avgörandet i den här typen av frågor.

Förhoppningsvis kommer det felsteg som länsstyrelsen nu gjort inte att återupprepas.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons