Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Pensionärerna får det bättre

Även pensionärerna gynnas av regeringens politik för arbete och tillväxt.

Annons

Den starka utvecklingen där fler kommer i jobb och inkomsterna förbättras leder till att den genomsnittliga löneutvecklingen i samhället ökar. Detta gynnar dagens pensionärer, eftersom pensionerna i det nya ålderspensionssystemet är knutna till genomsnittsinkomsten i samhället.

För 2008 och 2009 bedöms den årliga ökningen av pensionerna bli cirka 4000 respektive 6000 kronor. Det är en tydlig förbättring jämfört med till exempel 2005, då pensionerna ökade med 2000 kronor. Det här visar att den kritik som idag förs fram från oppositionen är alltså såväl osaklig som populistisk.

Genomsnittsinkomsten påverkas bland annat av sysselsättningsutveckling och efterfrågan på arbetskraft. Om regeringens politik för fler i arbete och högre tillväxt leder till att den genomsnittliga inkomsten blir till exempel 3 procent högre än vid oförändrad politik, blir alltså även pensionerna 3 procent högre.

Från centerpartiet har vi, som en av våra viktigaste prioriteringsfrågor, att höja garantipensionen, men ser givetvis också positivt på utvecklingen av ålderspensionen.

I den diskussion som förs är det viktigt att komma ihåg att det endast är arbete och tillväxt som långsiktigt kan bära ett pensionssystem.

Utöver detta gynnas givetvis pensionärerna genom att varaktigt högre sysselsättning ger en bredare och stabilare bas för välfärden och bättre förutsättningar för utlovade välfärdsförbättringar inom bland annat vård och omsorg.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons