Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Tillåt gårdsförsäljning av alkohol

Under 2010 planerar regeringen att presentera en ny alkohollag. Bland annat kommer frågan om det ska bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.

Annons

Centerpartiet har varit tydligt med att vi vill se en sådan förändring inte minst eftersom vi tror att det kan skapa jobb och tillväxt på landsbygden. Jordbruksverket har konstaterat att försäljning av gårdsproducerad alkohol skulle kunna ge helt nya affärsmöjligheter på landsbygden genom att ta tillvara på potentialen från en ökad turism.

Gårdsförsäljningen innebär en möjlighet för de småskaliga alkoholproducenterna att i ökad utsträckning ta emot besökare som får lära sig om tillverkningens olika processer, provsmaka och eventuellt köpa gårdens egenproducerade öl eller vin. De senaste åren har turismens exportvärde ökat kraftigt, men många nöjer sig med att turista i städerna. Centerpartiet tror och hoppas att mat och dryck kan bli en anledning för flera människor att hitta ut på landsbygden.

Eftersom måltiden är en kombination av mat och dryck rimmar gårdsförsäljningen väl med den ambition regeringen har att göra Sverige till det främsta matlandet i Europa. Alkohol är inte bara ett berusningsmedel utan det kan även fungera som sällskapsdryck och smakupplevelse.

Kritiken som riktats mot gårdsförsäljning av alkohol har inte varit att det skulle ledatill en ökad konsumtion utan i stället att det skulle hota det svenska

alkoholmonopolet. Det var också den slutsatsen som presenterades i alkohollagsutredningen. Jag anser att den slutsatsen är tveksam.

När EU-kommissionen i våras fick frågan om det fanns några juridiska hinder inom ramen för EG-rätten mot att Sverige, trots sitt alkoholmonopol, tillåter en reglerad gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholdrycker, var svaret nej. Enligt kommissionen räcker det att monopolet anpassas på ett sådant sätt att det inte förekommer någon diskriminering mellan medlemsstaternas medborgare. Finland, som har ett alkoholmonopol precis som Sverige, är ett exempel på att detta är möjligt.

Som jag ser det är det självklart att vi ska ha en fortsatt restriktiv alkohollagstiftning och slå vakt om Systembolagets monopol, men vi är inte så kategoriska att vi i det här fallet är beredda att säga nej till en fantastisk möjlighet för jobb och tillväxt på landsbygden. Därför är det rimligt att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Jörgen Johansson (c)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons